Deficiències en un gestor informàtic de Govern deixen en l'aire desenes de prestacions socials concedides

Comentaris

El sistema SAP és un en el quals s'han d'introduir millores.
El sistema SAP és un en el quals s'han d'introduir millores.

Les deficiències i complexitats que comporta el sistema informàtic de gestió de recursos amb el qual el Govern treballa des de principi de l’any passat ha deixat en l’aire desenes de prestacions socials els darrers mesos. La manca de recursos tècnics i humans està generant més problemes dels previstos. I malgrat que els tècnics de Benestar aprovin els ajuts, com que aquests s’han de sotmetre al control financer que es fa a través del programari integrat de nova implementació que està generant tants maldecaps no es poden fer efectius. La situació afectaria unes quantes desenes de persones. Les fonts consultades properes al ministeri que s’encarrega dels afers socials ha reconegut que els procediments informàtics estan causant moltes dificultats i que manquen mitjans i especialistes en gestionar un programari de molt nivell però molt complicat.

 

El sistema d’informació integrat serveix per gestionar tant els tributs com les prestacions socials. De forma global, es tracta del sistema o solució informàtica ERP, per les seves sigles en anglès ‘Enterprise Resource Planning’, i que es defineix com un grup de mòduls connectats a una única base de dades. Fa dos anys molt llargs que es va començar a treballar amb la implementació d’aquests sistema. I es va apostar per una de les firmes capdavanteres d’aquest gestor informàtic: l’empresa SAP. Entre la implementació, el desenvolupament i evolució posterior del programari instal·lat -i l’adequació a les necessitats concretes andorranes- i el manteniment de les llicències SAP el Govern porta més de 4,3 milions d’euros invertits. I no obstant això, la dificultat del programa i la manca de personal especialitzat en executar-lo està generant molt mal de cap.

I els beneficiaris de prestacions n’estan sent algunes de les víctimes el tram final de l’any passat, segons les diverses fonts consultades que han assegurat que ni des del servei d’informàtica en alguns casos ni des del departament de Finances en altres no s’acaba de trobar la solució. I malgrat que les prestacions estiguin acordades positivament -hi ha casos que els ajuts feien mesos que tenien una resolució favorable per part del departament escaient de Benestar Social- com que informàticament hi ha un bloqueig i no és possible fer la facturació necessària, doncs ningú no ha pogut cobrar. Ni proveïdors ni, especialment, els usuaris del servei. Cert és, també, segons algunes fonts, que davant els casos més greus i extrems s’han fet mans i mànigues per trobar una solució momentània per evitar, per exemple, desnonaments o talls d’electricitat. Solucions, però, que en alguns casos queden al marge de la normativa.

Justament, sobre el funcionament del SAP i les repercussions que està tenint el gestor de recursos del Govern, el grup parlamentari liberal acaba d’entrar una pregunta al Consell General, per tal que l’executiu respongui de manera escrita. La qüestió formulada pel president suplent del grup, Jordi Gallardo, s’interessa, entre altres coses pel nombre de persones que s’han vist afectades per les disfuncionalitats del programa i per quina alternativa s'ha proposat als beneficiaris afectats per poder rebre la seva prestació. Més enllà d’això, també es vol saber si ha finalitzat la implementació del gestor, quan es va iniciar aquesta implementació, quines són les dificultats que presenta i quins els problemes que dificulten el correcte funcionament del programa, a més a més de demanar-ne el cost total final.

Comentaris

Trending