DA posa en marxa la maquinària per poder controlar els llocs de la CASS que s’han d’elegir a l’urna

Francesc Zamora com a candidat pels empresaris ja s’ha proposat davant el plenari de la CEA i Toni Martí intenta engrescar Pilar Cortadella per al col·legi electoral dels pensionistes

Comentaris

-
-
La direcció de Demòcrates per Andorra (DA) ja ha posat en marxa la maquinària per tenir controlat del tot el consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). A banda dels quatre membres que directament tria el Govern, n’hi ha quatre més (representants dels patrons, dels pensionistes i dels assalariats) que surten d’unes eleccions. Els comicis ja s’han comunicat per al 20 de juny. I DA ja està mobilitzant els seus afins per tal de poder-los col·locar validats per les urnes i així controlar del tot la cúpula rectora de la parapública en un moment clau: la CASS es jugarà en els propers anys la viabilitat del futur.

 

En la darrera reunió de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ja hi va haver una persona que es va proposar com a candidat dels empresaris. Es tracta de Francesc Zamora, un home clarament de l’entorn taronja. Zamora, màxim responsable de la firma Ecotècnic, ja ha estat aquests darrers quatre anys el suplent de Jordi Galobardas. És membre també de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS). Conseller del comú d’Escaldes en el primer equip liderat per Toni Martí i candidat a la territorial de Coalició Reformista (CR) a Escaldes el 2009, sense resultar elegit, en principi no es va qüestionar la seva candidatura per part dels empresaris, que haurien comminat els membres de la CEA a buscar-li un suplent.

Per al col·legi electoral dels pensionistes, l’entorn de Toni Martí estaria intentant animar a presentar-se de candidata Pilar Cortadella, també escaldenca, i també amb clars lligams que entronquen si no amb el nucli dur de DA si amb simpatitzants i persones del moviment taronja. Cortadella hauria d’agafar el relleu, en cas de guanyar, de Lluís Sàmper. Malgrat que quan s’accedeix al consell d’administració de la CASS hi ha una tendència innata a difuminar els missatges o l’activitat que prèviament es té, és clar que Sàmper, ni que hagi estat de forma esporàdica, és dels pocs que alça la veu. Que es queixa. Que reclama un altre comportament, manera de fer i aportació de la CASS.

L’actual representant dels assalariats David Fernández ja va comptar el 2014 amb un suport encobert de l’entorn taronja i podria ara repetir

Per ara no ha transcendit qui estaria engrescant l’entorn de DA en relació als assalariats. Als comicis s’hi escullen dos representants, en aquest cas. Actualment, els dos membres d’aquest col·legi electoral són Mireia Ramos Gutiérrez i David Fernández López. Encara que no sigui d’una manera tan oberta i clara com ho serien ara els casos de Zamora i Cortadella, Fernández, funcionari, ja va tenir clarament el suport d’una facció taronja en els comicis del 2014. I no seria d’estranyar que pogués repetir amb els mateixos condicionants.

Des d’aquest dilluns que s’ha pogut començar a consultar el cens electoral. Les candidatures es poden presentar fins al 9 de maig. La campanya electoral anirà del 9 de juny al dia 18 del mateix mes. Enmig d’aquest procés, es posarà en marxa el vot per dipòsit, que es podrà formular a les dependències de la CASS des de l’11 de juny al 19 de juny entre les 8 del matí i les 14.45 hores. Finalment, el dia de votació a l’urna serà el 20 de juny, també a les instal·lacions de la parapública, i entre les 8 del matí i les 9 de la nit.

Més enllà dels representants sortits de les eleccions, i que configuren la meitat del consell d’administració, l’altra meitat, triada directament pel Govern de torn, actualment està configurada per l’advocat Jean-Michel Rascagneres, que assumeix la presidència, els economistes-auditors Josep Delgado i Vladimir Fernández i, designada molt recentment en substitució d’Enric Bartumeu, la farmacèutica Carla Guerrero.

Comentaris

Trending