DA vol imposar els candidats a cònsol d’Andorra la Vella i Escaldes

Marsol admet que l’acord amb SDP i Liberals està “embastat” i que serà ella qui decideixi qui és el número 2 de la llista

Marsol i Espot, en la inauguració de la plaça del Consell d'Infants.
Marsol i Espot, en la inauguració de la plaça del Consell d'Infants.

Demòcrates per Andorra (DA) té clar que els candidats a cònsol, tant major com menor, a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany seran ‘taronja’ o, com a mínim, escollits per la formació, hi hagi o no pactes amb altres forces polítiques. Així ho han explicat tant la segura número 1 a la capital, Conxita Marsol, que ha donat per “embastat i a falta de cosir” l’acord a tres bandes amb Liberals i Progressistes-SDP, com el president de la formació i cap de Govern, Xavier Espot, que ha admès que a la seva parròquia es deixa per més endavant la decisió final sobre si es concorre en solitari o es busquen aliances.

Tots dos han coincidit aquest matí en la inauguració de la plaça del Consell d’Infants, a Santa Coloma. L’acte ha tingut, clarament, una olor de precampanya electoral important. Només calia veure les diferents autoritats que hi assistien. Ple total i representació de gairebé tots els partits. A l’hora de parlar, les preguntes i les respostes no han trigat gaire a centrar-se en la preparació de les comunals.

I Marsol ha reconegut sense cap problema que les converses a tres bandes amb SDP i Liberals estan molt ben encaminades. Tant que, si no passa res, confia a poder tancar l’entesa a finals de la setmana vinent. “Pel que he pogut copsar, no hi ha d’haver cap problema; està embastat i ara falta cosir”, ha afirmat. Per tant, DA presentarà un front comú que li doni prou garanties davant el Partit Socialdemòcrata (PS), que es preveu el seu gran rival –i qui sap si no l’únic- al desembre.

Ara bé, la candidata  a la reelecció té clar que una de les condicions serà que podrà escollir lliurement el seu company o companya de viatge. El número 2 de la llista el decidirà DA, ja sigui un membre del mateix partit o un independent proper. Liberals i progressistes hauran de buscar lloc del tres cap a baix.

Marsol ha recordat que “sempre hem estat oberts a sumar persones d’altres partits que vulguin treballar per Andorra la Vella”. Al mateix temps, no ha tancat la porta a què altres sensibilitats, entre elles la Coalició d’Independents o Terceravia, puguin també incorporar-se al projecte.

La decisió sobre el pacte, per més endavant

També s’ha referit als possibles pactes electorals el president demòcrata, Xavier Espot. Ha reconegut que a Andorra la Vella, però també a Ordino i Encamp les converses amb altres formacions són fluides i s’encaminen cap a un acord. Per això, ha volgut destacar que “DA és el pal de paller que, des del centre, podem aplegar persones d’altres formacions”. Al mateix temps ha volgut deixar clar que vol deixar llibertat de maniobra als diferents comitès locals, inclòs el seu, l’escaldenc.

I és que, per ara, a la seva parròquia, la divisió interna dels ‘taronja’ ha acabat forçant que, per ara, s’hagi ajornat la decisió sobre si es va en solitari o es tanca enteses amb altres formacions. Per ara, per tant, “ens concentrem tots a trobar uns bons candidats”. Aquests, ha indicat, “han de ser de DA o afins”. No serà fins que es tanquin aquests noms quan es decideixi sobre si s’ha de pactar o no amb altres partits, decisió en la qual, ha comentat, influirà molt l’opinió dels dos caps de llista. També ha justificat aquesta voluntat de designar els dos principals membres de la candidatura: “DA vol l’1 i el 2; s’ha de valorar el pes de cada formació a la parròquia”.El PS, sense inconvenient per anar en solitari

Dolors Carmona, candidata ja designada pel Partit Socialdemòcrata a Andorra la Vella, ha valorat el més que possible pacte a tres bandes entre DA, Liberals i SDP. “Són ells els que hauran de donar la seva argumentació”, ha apuntat, a la vegada que ha volgut destacar que “nosaltres continuarem amb la nostra línia i la nostra coherència” i que no tenen cap problema a anar sols sumant a persones independents. La futura cap de llista ha defensat que al comú es fa més que gestió i, per tant, també cal tenir “una estratègia i una línia política” perquè “donem uns serveis a la ciutadania” i que “es prioritzin uns o altres o si es donen a tota la població o només a una part depèn d’això”. 

Comentaris (6)

Trending