- El grup parlamentari demòcrata no volia que Viladomat comparegués a la comissió d'Economia; al final se'l convocarà per al 14 de setembre
- La societat que gestiona Pas de la Casa i Grau Roig 'prohibeix' que les activitats d'estiu siguin presentades de forma conjunta amb Ensisa
Si fos pel grup parlamentari demòcrata, la comissió legislativa d’Economia no escoltaria els representants de Saetde en relació amb plataforma esquiable de Soldeu. Considera la formació liderada per Ladislau Baró i representada a dita comissió per Patrícia Riberaygua i Carles Jordana que la construcció d’aquest equipament, que posa en seriós entredit la continuïtat de Grandvalira, és un afer entre privats que no cal dirimir al Consell. Perquè no sigui dit, al demanda feta pel conseller delegat de la societat, Joan Viladomat, se li ha donat hora per al setembre. El dia 14 concretament. De cap manera no volia escoltar DA a Viladomat ni aquest juny ni el juliol. I és que el mes que ve Ensisa començarà sí o sí les obres de la passarel·la, que per alguna cosa el comú de Canillo ha aprovat aquest dimarts per via extraordinària alguns actes preparatoris.
I si els uns van pel seu cantó, Viladomat va pel seu, i preveient que seria difícil que se l’escoltés al Consell -a l’empresari li interessava acudir a la comissió d’Economia abans de dijous, quan s’ha de votar una moció de revocació de la declaració d’interès nacional de la plataforma-, el conseller delegat de Saetde ja ha anat contactant amb tots els grups parlamentaris o alguns dels seus representants. De fet, quan s’iniciava la reunió de la comissió d’Economia que havia de debatre la petició feta per Saetde, Viladomat encara estava reunit amb una àmplia representació demòcrata a les instal·lacions mateix del Consell. L’empresari els ha deixat clar que no hi ha marxa enrere amb la qüestió de Grandvalira. Més encara, Saetde ha prohibit a Grandvalira fer una presentació conjunta de les activitats previstes per a l’estiu. Si volen comunicar quelcom sota la marca de referència hauran de fer-ho sols amb les propostes preparades per Ensisa. Saetde ja és Pas-Grau.
Veient que no seria convocat amb celeritat, l'empresari del sector de la neu ha tirat pel dret i ja ha anat contactant amb diversos representants parlamentaris
Viladomat ha explicat a representants de DA com ho ha fet abans amb responsables del PS i SDP, i ho farà posteriorment amb els liberals, la seva posició en relació amb la plataforma de Soldeu. Segons fonts properes a l’empresari, els demòcrates també han deixat clar al conseller delegat de Saetde que una cosa és la passarel·la, i com que sembla interessant ha de tirar endavant, i una altra la continuïtat de Grandvalira, que també hauria de ser possible. Viladomat hauria asseverat que la marca conjunta no seguirà però que l’objecte de la seva presència al Consell era exposar perquè creu Saetde que la plataforma no pot rebre el tractament d’interès nacional. En aquest sentit ha explicat als consellers taronges que la declaració estava fonamentalment fonamentada en el fet que la instal·lació era necessària per poder acollir la Copa del Món del 2019 i una exigència de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). De fet, en les darreres compareixences públiques i privades.
L’empresari ha advertit als consellers demòcrates que el comú podia al·legar al seu dia, quan va demanar la declaració d’interès nacional de la plataforma, que Ensisa considerava que la instal·lació era un requisit ineludible. Viladomat ha admès davant els parlamentaris de DA que fins i tot el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, es podia haver empassat el mateix argument per fer l’aprovació. Però que ara el Consell no pot dir el mateix perquè s’ha explicat per activa i per passiva i, fins i tot el fins fa poc director general d’Ensisa ara directament encarregat del projecte de la plataforma, Conrad Blanch, ha admès que la plataforma no és cap exigència de la FIS. Per tant, ha assegurat Viladomat als parlamentaris, poden incórrer en algun tipus de responsabilitat si ratifiquen una declaració basada en incerteses o elements falsos o erronis.
Els taronges consideren que les diferències que hi ha al domini esquiable són de caràcter privat i s'han de dirimir privadament; mentrestant, la plataforma de Soldeu va endavant
Segons les fonts consultades, els consellers demòcrates, en la reunió amb Viladomat, s’han mostrat molt preocupats davant la possibilitat que Grandvalira, finalment, es trenqui. Però, en canvi, no li han plantejat cap canvi en relació amb la declaració d’interès nacional i, per tant, amb el fet que la plataforma tiri endavant tal i com està dissenyada. Res no li han dit, però, dels arguments que gairebé al mateix instant donaven davant la comissió d’Economia. Els consellers de DA han vingut a dir que el conflicte de Grandvalira és un problema entre privats i que les parts s’han d’espavilar. I que si Viladomat té algun problema, que faci una roda de premsa.
Després del debat entre els integrants de la comissió legislativa, i quedant clar que de cap manera Viladomat no podia acudir al parlament ni durant el que resta de juny ni habilitar dies al juliol, finalment s’ha escollit com a data per a la compareixença el 14 de setembre. De ben segur l’empresari engegarà a passeig la comissió. Més havent ja contactat amb tots els grups i, probablement, fins i tot, havent dut a terme alguna compareixença pública. Això, però, encara està per veure.
I, pel mig, ja s’haurien de començar a iniciar les obres. Almenys, els primers moviments de terres. Així ho ha tornat a indicar aquest dimarts el cònsol major de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, després que la corporació hagi aprovat en una sessió extraordinària de consell de comú tot un seguit de permutes per poder dur a terme la construcció de la plataforma esquiable i d’aprovar, també, un crèdit extraordinari de cinc milions d’euros -a satisfer des d’ara fins al 2019- per ampliar el capital social de la societat que gestiona les pistes d’esquí de Soldeu i el Tarter. L’altra accionista d’Ensisa, Crèdit Andorrà, haurà de fer una aportació equivalent, atès que el percentatge d’accionariat és pràcticament idèntic, amb una lleugeríssima supremacia tècnica del comú.
Comentaris