DA es mostren "convençuts" de tirar endavant el procés d'associació amb la UE encara que la negociació "es podria alentir"

Comentaris

DA es mostren \"convençuts\" de tirar endavant el procés d\'associació amb la UE encara que la negociació \"es podria alentir\"
DA es mostren \"convençuts\" de tirar endavant el procés d\'associació amb la UE encara que la negociació \"es podria alentir\"

El grup parlamentari demòcrata assegura que està “convençut” pràcticament “com el primer dia” de mantenir el procés de negociació per associar-se a la Unió Europea. Així ho ha manifestat la consellera Sofia Garrallà que juntament amb el també parlamentari de DA Marc Ballestà han presentat aquest dilluns una modificació de la Llei de finançament de partits polítics. Els canvis legislatius són, substancialment, per donar resposta a les recomanacions que fa el Grup d’estats contra la corrupció (GRECO) del Consell d’Europa.

Garrallà, després d’assegurar que la formació “continua estant convençuda” d’associar-se amb Europa tot i l’èxit del ‘Brexit’ al Regne Unit, també ha deixat clar que el procés “s’ha d’agafar amb prudència”. De fet, s’ha referit a les manifestacions del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per recordar que “es podria alentir el procés de negociació”. No obstant això, i encara que sigui amb més lentitud de la inicialment prevista, els demòcrates -Govern, partit i grup parlamentari- són partidaris, almenys inicialment, de mantenir el full de ruta, com també ho és l’oposició socialdemòcrata (tant PS com SDP). Una altra cosa són els liberals, que ja van mostrar divendres de la setmana passada mateix la seva voluntat que s’ajornin les converses per tornar a definir la relació entre Andorra i Europa.

Els dos parlamentaris demòcrates han presentat els trets bàsics de la proposta legislativa de modificació de la llei que regula el finançament dels partits polítics. Les principals novetats són aquelles que, en certa manera, ha imposat el GRECO. Per exemple, que els grups parlamentaris, com a ens, no puguin fer donatius a les candidatures electorals i polítiques. Alhora, que hi ha vuit dies hàbils per notificar al Tribunal de Comptes les donacions rebudes. I que en un mes com a màxim dites donacions s’han de publicar També hi haurà l’obligació de publicar “dins l’informe del Tribunal de Comptes”, segons que ha precisat Marc Ballestà, els comptes dels partits polítics.

Més enllà dels canvis proposats per l’organisme del Consell d’Europa, es fan altres petits canvis per millorar el redactat de la llei o posar en consonància la normativa que regula el Tribunal de Comptes, que en virtut de la mateixa proposició modificadora també se sotmet a canvis. Es deixa clar, per exemple, que els partits polítics sí que poden fer aportacions a les candidatures electorals, sempre respectant els límits màxims ja establerts en una llei que és del 2014. I es diferencien perquè no hi hagi dubtes els topalls per als comicis generals respecte dels comunals.

Sense dir-ho obertament, Garrallà ha admès que s’esperen alguna esmena important que no vindrà del grup taronja. No ha donat més pistes, però vista la polèmica sorgida per les assignacions que fa l’Estat als partits en funció dels resultats obtinguts en cadascun dels comicis, prou podria ser que les noves propostes de canvi anessin per aquí. Els liberals, especialment, havien discutit aquesta qüestió, entenent que la subvenció pública en matèria de funcionament ha de ser anual i no per mandat legislatiu. La parlamentària de DA, però, ha assegurat que al seu entendre no hi ha dubte. Que s’atorgava una aportació “a l’inici i que cadascú s’ho administri com vulgui durant els quatre anys”.

Comentaris

Trending