Voluntariat per la llengua de rècord

Més de 140 parelles han participat en alguna de les diferents modalitats d’un programa que des dels seus inicis, l’any 2005, ha vist passar més de 2.000 persones de 45 països diferents

Una imatge del pica-pica a la Fada Ignorant.
Una imatge del pica-pica a la Fada Ignorant. Pilar Candel

El programa Voluntariat per la llengua ha tancat la temporada 2022-2023 amb un nou rècord de parelles lingüístiques participants, 142 en total, si se sumen les de nova creació, les que continuen actives de temporades anteriors, les parelles joves del Col·legi María Moliner i l’Escola Andorrana de batxillerat, i els participants en el programa de voluntariat virtual entre Andorra i Praga.

Des dels seus inicis, l’any 2005, han participat en el Voluntariat per la llengua més de 2.000 persones de més de 45 països diferents, i anualment es fan una mitjana d’entre 80 i 100 parelles lingüístiques que es troben una hora a la setmana per parlar en català, xifra que aquest curs s’ha superat.

WhatsApp Image 2023 06 15 at 21.21.30
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, i el director de Política Lingüística, Joan Sans, en l'acte de cloenda d'aquest vespre.

Cal destacar també la repercussió que ha tingut els darrers anys la modalitat virtual de voluntariat amb estudiants del Centre Carlemany de Llengua Catalana, que coordina els cursos i els exàmens de català a la Universitat Carolina de Praga. I també cal remarcar el voluntariat jove gestionat pel professorat de català del Col·legi Espanyol María Moliner. Aquest curs han participat prop de 70 alumnes en aquesta modalitat integradora dels alumnes nouvinguts.

Un sopar pica-pica amenitzat per un concert del grup El Sobrino del Diablo, que ha interpretat un ampli repertori de música en català ha servir de festa de final de curs

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha reconegut la importància de la figura dels voluntaris i dels aprenents durant la festa de final de temporada celebrada aquest dijous al vespre a La Fada Ignorant. “La tasca que dueu a terme els voluntaris és integradora i ajuda a cohesionar la societat a través de la llengua. I l’esforç dels aprenents evidencia el respecte que mostreu pel territori d’acollida i la voluntat de formar-ne part. Sou vosaltres, voluntaris i aprenents, els qui manteniu viu el Voluntariat per la llengua.” A l’acte també s’han lliurat els diplomes de participació a les parelles lingüístiques d’aquesta temporada i hi ha hagut un sopar pica-pica amenitzat per un concert del grup El Sobrino del Diablo, que ha interpretat un ampli repertori de música en català.

Al llarg d’aquesta temporada, el Servei de Política Lingüística ha ofert diverses promocions per a les parelles lingüístiques, com invitacions als museus o concerts a l’Auditori Nacional o visites guiades a exposicions. Aquesta temporada han pogut visitar el Museu de la Bicicleta; l’exposició ‘Vasarely’. De l’art òptic al folklore planetari’, a la Sala d’Exposicions del Govern, i la mostra ‘Khrôma’, al Museu Carmen Thyssen, entre d’altres. L’objectiu d’aquestes iniciatives és promoure l’intercanvi i la conversa en català entre diverses parelles lingüístiques, i alhora fomentar el consum cultural en la llengua oficial com a eix vertebrador i integrador.

WhatsApp Image 2023 06 15 at 21.21.32
Foto de grup dels participants a la festa de cloenda.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending