“Un llibre receptari que ens recorda qui som i d’on venim”

Dolors Pal és una de les xefs que ha col·laborat en la publicació que portarà a terme el ministeri de Turisme, i que fa un recull d’una trentena de plats típics de la cuina andorrana

El llibre que inclou les receptes de cuina tradicional.
El llibre que inclou les receptes de cuina tradicional. Govern d'Andorra

La cuina forma part de la tradició, la cultura i el llegat. Els plats típics van passant de generació en generació. Aquests són els que s’han recollit al llibre receptari que ha editat el ministeri de Turisme, en col·laboració amb diversos xefs del país com la Dolors Pal. Ella, regent d’un restaurant del país, ha ajudat a crear aquesta publicació que posa a l’abast de tothom trenta receptes típiques d’Andorra, elaboracions que s’han de fer com es feien els plats d’abans, amb dedicació i estima. Pal ho té clar, “és un llibre receptari que ens recorda qui som i d’on venim”.

Aquesta selecció s’ha fet a través d’un estudi al qual s’hi ha dedicat diverses persones. S’han escollit plats seguint alguns criteris. El primer és que siguin tradicionals, típics, d’aquells que recorden altres temps i a padrins i gent que, pot ser, ja no hi és. L’altre és que es puguin fer. Pal explica que molts dels 400 que s’inclouen a l’inventari són gairebé impossibles de realitzar avui en dia. Els que s’han escollit “són més accessibles, dintre de la cuina més clàssica”, ha explicat la xef. Entre ells, s’inclouen entrants, primers plats, postres i dolços.

Els ingredients són sempre la clau d’una elaboració a la cuina. Són els que parlen de la zona, d’arrels i de costums. En aquesta ocasió, el receptari compta amb poc de peix. Únicament el bacallà, i poc més, “perquè és el que tenien abans, aquí únicament arribaven coses salades”. Segons explica Pal, el protagonista podria ser, principalment, el porc, “que també es conservava i es podia fer embotit per tot l’any, però també el conill i el pollastre eren coses que la gent tenia en el dia a dia i que podia fer servir”. Això sí, el que més destaca la xef és que es tracta de receptes que “necessiten una mica de dedicació i passió, porten el seu temps i no pots anar de pressa corrents”.

Molts d’ells es poden trobar actualment a restaurants, com el que regenta Pal, i assegura que són plats “que a la gent li agrada menjar”. En aquest sentit, i seguint les intencions de Turisme de crear un label, la xef assegura que no creu que cap establiment tingui gaire problema. “Gairebé tots tenim algun plat, o alguna beguda o un producte d’aquí”, ha explicat.

Comentaris

Trending