Tres beques posaran a prova l’interès dels joves per esdevenir professionals de les arts

El ministeri de Cultura obre dilluns el període de sol·licitud dels ajuts -10.000 euros en global- per a adolescents que vulguin seguir formació artística especialitzada i ho hagin de fer fora del país

Sílvia Riva i Joan-Marc Joval durant la presentació del programa.
Sílvia Riva i Joan-Marc Joval durant la presentació del programa. Toni Solanelles

Tres beques de quantitats no necessàriament simètriques però que en global han de sumar 10.000 euros seran la prova de poc per comprovar l’interès dels joves -de 12 a 17 anys o de 18 a 22- per esdevenir professionals de les arts. El ministeri de Cultura obre dilluns un període de sol·licitud dels ajuts, de poc menys d’un mes, per aquells adolescents que vulguin seguir una formació artística que, per la seva especialització, no es faci al país.

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, i el cap de l’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, han presentat els grans trets del programa de beques per a joves artistes, que viurà enguany la primera edició com una mena de resposta a un compromís adquirit pel departament després de rebre el neguit d’algunes famílies que no podien accedir a enviar els fills segons on pels costos que suposa. Riva ha destacat que es vol incidir “en la formació dels joves com a pilar essencial per crear noves generacions d’artistes”.

Fent una comparativa fàcil: igual com es fan programa d’esquí-escola o de futbol-escola, existents al país, en aquest cas el que es fa o es pretén fer és contribuir a què un jove amb talent, encara que estigui en edat d’educació obligatòria, pugui acudir algun centre estranger que faci dansa-escola o música-escola o la disciplina que sigui. S’entén l’art d’una manera molt àmplia i global, com ha remarcat Joval. Els ajuts es destinen genèricament a aquells joves que “volen començar a testar les seves capacitats i es troben amb alguna limitació” que sol ser l’econòmica.

Joan-Marc Joval, que ha admès que el ministeri no té cap inventari de joves que actualment ja estiguin fent formacions reglades que combinin l’educació ordinària amb l’especialitzada, per dir-ho d’alguna forma, tot i que sí que es coneixen alguns casos, ha explicat que la primera edició del programa de beques “ens servirà per rebre la realitat del mercat” i saber quina expectativa genera el projecte. En funció de la demanda, “modularem” les properes convocatòria. En tot cas, cada persona pot demanar només una beca. Si és bo ballant i tocant l’oboè, s’haurà de decantar per una o altra disciplina.

‘JURAT’ I VALORACIÓ

No hi ha decidit ni és obligat donar els ajuts en una franja d’edat o una altra. Dependrà dels candidats i candidats. “Serà el perfil de la persona” el que faci decantar la balança, tenint en compte “el currículum, l’experiència, el potencial o el rèdit que en puguem obtenir”, ha explicat Joval. Ministra i cap d’àrea han explicat que el comitè de selecció el formaran tres persones. Un representant del ministeri i dues persones de renom en el panorama cultural andorrà (o d’Andorra) i “avesades” a triar persones.

Els dos components ja decidits del comitè de selecció seran Joan Anton Rechi i Carme Tinturé. “Dues persones que es dediquen” al món de l’art en un sentit ampli, segons Joval, que ha ressaltat que “hem trobat dos perfils que coneixen molt la pluralitat de les arts i tenen una trajectòria en l’àmbit de la selecció. I també tenen un perfil internacional”. En tot cas, amb el programa de beques es posa en marxa el comptador per saber, poc o molt, “quants dels nostres estudiants tenen aquestes ganes de voler assolir la professionalització en l’àmbit artístic”, ha reblat la titular de Cultura.

Comentaris

Trending