Treballs a la farga del Madriu per refer-la i, alhora, per protegir el conjunt del jaciment

La segona campanya d’excavació de les quatre que s’han programat per posar en valor una construcció industrial única almenys al Pirineu avança a bon ritme

Una de les zones de la farga on s'ha actuat.
Una de les zones de la farga on s'ha actuat. PATRIMONI CULTURAL

La segona campanya de les quatre que s’han programat per posar en valor la farga del Madriu, una construcció industrial única almenys al Pirineu, avança a bon ritme. S’estan fent treballs no només per refer el conjunt arquitectònic sinó, també, per poder protegir més i millor tot el jaciment.

Els darrers dies s’ha restituït el fornal i la cara interna del forat de la tovera (entrada d’aire) i també s’ha restituït el sol de la ferreria amb una cobertura que protegirà el jaciment. S’està donant continuïtat, com no pot ser d’una altra manera, a la bona feina feta a la primera setmana de la campanya, centrada en aquest mes d’agost, en què cada dijous, de les 3 a les 6 de la tarda, es fan visites guiades per poder conèixer l’existència de la farga i saber els treballs que s’hi fan. Saber i veure’ls ben de prop.

300001591 486429433295225 5573595163681887875 n
Vista zenital de la farga. | PATRIMONI CULTURAL

Els primers dies de feina ja han estat d’allò més productius, i en excavar el sector de trompes s’ha pogut confirmar una tipologia primerenca de farga. Alhora, ja la setmana passada, es va trobar un fragment de ceràmica blava catalana de la sèrie de la ditada (segona meitat del segle XVII – primer quart del segle XVIII). Entre d’altres, ara s’està treballant el canal de la roda.

Durant la primera setmana, al taller de la ferreria, es va refer l’entrada de la tovera, en què s’ha incidit aquesta setmana, i es va restaurar la llum del calaibre (arbre de la roda hidràulica de la farga catalana). També es va excavar el dipòsit de mineral, el recuit i ara ja s’intueix, amb tot plegat, el baix forn.

Comentaris

Trending