La traductora Mary Ann Newman, guanyadora del 31è Premi Internacional Ramon Llull

El jurat ha valorat la seva tasca per promoure la cultura i la literatura catalana als Estats Units des de l’ensenyament, la traducció i l’activisme

Mary Ann Newman, guanyadora del Premi Ramon Llull
Mary Ann Newman, guanyadora del Premi Ramon Llull

El Premi Internacional Ramon Llull ha estat atorgat per unanimitat en la modalitat de Catalanística i a la Diversitat Cultural a Mary Ann Newman, llicenciada en literatura espanyola i catalana per la Universitat de Nova York. El jurat ha valorat especialment la seva tasca per promoure la cultura i la literatura catalana als Estats Units des de l’ensenyament, la traducció i l’activisme cultural.

Aquest premi està dotat amb 6.000, i es tracta d’una convocatòria anual que ha arribat a la seva 31a edició. Es fa de forma conjunta entre la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de la Cultura Catalana. Aquest reconeixement té l’objectiu de valorar el conjunt de l’obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat història i cultural catalana. També es té en compte l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d’una o més cultures i nacions sense estat.

Mary Ann Newman és llicenciada en literatura espanyola i catalana, i té un Màster en lletres hispàniques per la Universitat de Nova York, on va ser professora. Va aprendre català gràcies a Alan Yates i aconseguí una beca Fullbright per fer una tesi doctoral sobre Eugeni d’Ors. Entre la seva activitat professional, destaca que ha ensenyat llengua i literatura espanyola i catalana en diverses universitat estatunidenques, ha escrit articles sobre literatura i traducció i ha publicat traduccions del castellà i el català a l’anglès d’autors com Quim Monzó, Joan Maragall, Narcís Comadira o Josep M. De Segarra.

Etiquetes

Comentaris

Trending