Sant Joan de Caselles estrena nova cara

Els treballs de restauració del temple han culminat amb la presentació en públic del nou estat de l’església, en la qual també s’han fet millores a la il•luminació i en l’adequació dels espais interiors

Comentaris

Sant Joan de Caselles amb llum.
Sant Joan de Caselles amb llum. SFGA/VILADOT

Sant Joan de Caselles ja llueix una nova cara. Ho fa després que s’hagin completat els treballs de restauració del temple, així com les millores en la il·luminació i l’adequació dels espais interiors. Les actuacions a l’església romànica s’han presentat aquest dimarts i han servit per revalorar els elements més singulars i característics del monument i dels béns culturals que alberga i han tingut un cost total de 205.450 euros.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha destacat que “amb aquesta intervenció a Sant Joan de Caselles, el Govern reafirma el seu compromís en revalorar el romànic a casa nostra”. També ha defensat que “la intervenció ha cercat en tot moment el respecte als valors històrics, artístics, culturals i religiosos del monument i la conservació de l’esperit del lloc”.

A l’acte també hi ha assistit el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, els cònsols de Canillo i altres autoritats de la parròquia i del país. Pel que fa als treballs, d’una banda s’ha realitzat la il·luminació monumental del temple, tant l'exterior com l’interior, per donar relleu als elements més característics i singulars que el representen i millorar l'entorn immediat, seguint els criteris de sostenibilitat i d'estalvi energètic. A més, les tasques d'adequació han permès netejar les encavallades del sostre al mateix temps que documentar-les en l'àmbit gràfic i extreure restes per analitzar-les i obtenir més informació sobre la construcció de l’església romànica.

D'altra banda, s’ha recuperat i restaurat la decoració pictòrica de l’arc triomfal, que es trobava parcialment oculta sota diverses capes de calç, així com el mobiliari de fusta del segle XVIII i s’han fet tasques de conservació del conjunt mural romànic, el retaule i el frontal d’altar barroc. Finalment, la intervenció s'ha completat amb el seguiment arqueològic que ha comportat el descobriment de deu enterraments humans d'època medieval i la troballa d'una clau de forja i un anell de bronze en una de les restes exhumades.

53023420005 666ca16df1 o
La ministra Bonet explica els treballs fets a l'interior.

La direcció dels treballs d'adequació i il·luminació ha estat a càrrec de l'arquitecte Miquel Mercè i l’han duta a terme les empreses Construccions Purroy i PIME, amb la col·laboració i participació econòmica de FEDA i del comú de Canillo. Mentre que la recuperació i restauració de les pintures decoratives ha anat a càrrec de l’equip tècnic del departament de Patrimoni Cultural. L’empresa de restauració De Vell a Bel ha fet la neteja de les encavallades de fusta i del soler de la nau, i l'estucat de les parets ha anat a càrrec de ‘Pintura art i decoració lo Antic’. Així mateix, la intervenció s'ha dut a terme amb l'assessorament de l'expert en conservació i restauració Eudald Guillamet.

Cal recordar que l'església forma part de la candidatura multinacional (Andorra- França-Espanya) a la Llista representativa del patrimoni mundial de la UNESCO ‘Els testimonis materials de la construcció de l'estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’. I, a més, tant l’església de Sant Joan de Caselles com els altres monuments de la candidatura ja formen part de la Llista indicativa de la UNESCO, un pas més per arribar a formalitzar la demanda a l'organisme internacional.

Sant Joan de Caselles és un dels exemples més coneguts i rellevants del romànic andorrà i l’any 2003 va ser declarada bé d'interès cultural. La nau i el campanar van ser construïts entre finals del segle XI i principis del segle XII, els porxos que cobreixen l'entrada principal i la façana de ponent són posteriors, probablement dels segles XVI o XVII.

Comentaris (2)

Trending