Robert Pastor torna a la poesia amb el micropoemari ‘A quarts de quinze’

L'autor defineix l'obra com "un conjunt d’imatges personals amb tocs d’humor” amb il·lustracions de Sergi Mas i l'epíleg de Manel Gibert

Comentaris

Teresa Areny, Joan Ramon Marina, Robert Pastor i Manel Gibert durant la presentació.
Teresa Areny, Joan Ramon Marina, Robert Pastor i Manel Gibert durant la presentació. B.N.

El Museu del Tabac ha acollit la presentació del poemari ‘A quarts de quinze’ (Marinada Edicions), la tercera obra d’aquest gènere de Robert Pastor després de ‘Mai tornaràs a Ítaca...’ i de ‘Entre l’aigua i la pedra’. Ha estat un parèntesi poètic de més de 20 anys que ha culminat amb un llibre que segons Pastor “és un conjunt d’imatges personals amb tocs d’humor” i amb les il·lustracions de Sergi Mas i l’epíleg de Manel Gibert.

‘A quarts de quinze’ és un recull volgudament popular, però al mateix temps punyent i sarcàstic amb poemes, gairebé epigrames, en els quals Pastor repassa pensaments i sentiments íntims amb una varietat de temes. Res a veure amb els seus dos anteriors poemaris, el primer amb una recreació de personatges i el segon amb una descripció de paisatges. Així, el lector hi trobarà perles com “Per Pasqua i sempre/els ous són meus;/ no poden ser de ningú més” o aquest “La vídua del cuiner/només buscava/un xef expert/en farciment de patata”.

A l’acte de presentació que ha començat tard com per a fer honor al títol del llibre ‘A quarts de quinze’, Gibert ha definit Pastor com “un humanista crític, un idealista romàntic i un racionalista empíric” i s’ha referit al poemari com “un llibre divertit amb sarcasme i ironia però amb una part vital” amb el fil conductor de la mètrica i versos i poemes curts que com algun com ha comentat Josep Enric Dallerès en correspondència amb el tamany del país.L’editor, Joan Ramon Marina, per la seva part ha destacat que són micropoemes i que és un poemari de butxaca.

L'acte ha comptat amb la participació de la consellera de Cultura del comú de Sant Julià de Lòria, Teresa Areny que ha reivindicat el paper de les biblioteques com l’enllaç entre els lectors i els autors i editors. Ha recordat també les relacions amb Marina i Pastor. Amb el primer va compartir moments de joventut i amb el segon anys de periodisme en mitjans de comunicació diferents. Areny ha llegit ’un dels micropoemes: “Passats tants anys, el temps se’ns fon. Celebrem-ho tot per no oblidar”.

Pastor ha avançat que té dues novel·les en preparació. ‘Foscors per Ponent’ és una crònica negra en clau lleidatana on tindran un paper destacat els crims de Tor i ‘Salvatja’ que narra el cas de l’encampadana Jaumina Ermengoua, vídua de Joanes Ermengou, àlies de Guillem de la Plaça, que va ser acusada tres vegades de bruixeria al segle XVII.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending