Nil Forcada guanya el Fiter i Rossell amb ‘Tolls’ i fa doblet amb el premi Andorra d’assaig

La Nit Literària deixa sense dotar el premi Principat d’Andorra d’investigació històrica i només concedeix un accèssit a la jove periodista Laia Bautista i també es queden a casa els dos accèssits del premi de novel·la curta amb Alexandra Saz i Albert Ginestà

Comentaris

Foto de grup de premiats, membres del jurat i autoritats.
Foto de grup de premiats, membres del jurat i autoritats. PEPO VÁZQUEZ

El cineasta i escriptor andorrà Nil Forcada ha estat el gran guanyador de la Nit Literària. A més d’endur-se un dels premis grossos de la jornada, el Fiter i Rossell de novel·la dotat amb 10.000 euros, amb l’obra ‘Tolls’, Forcada ha obtingut també el premi Andorra d’assaig literari amb ‘Teoria del ridícul’, un guardó que ja va guanyar el 2022 amb la seva obra de debut, ‘Pròleg’. L’altre premi gros de la Nit, el Principat d’Andorra d’investigació històrica, dotat també amb 10.000 euros, no s’ha atorgat, i el jurat ha decidit només dotar un accèssit de 5.000 euros al treball ‘L’evolució del Carnaval a Encamp’ de la jove periodista andorrana Laia Bautista. La gala de lliurament de premis s’ha celebrat al Palau de Gel de Canillo.

La Nit Literària havia agafat empenta en aquesta 46a edició. Després que l’any passat només s’hi presentessin una quarantena d’obres, enguany se n’havien rebut 63 cosa que feia pensar als organitzadors, el Cercles de les Arts i les Lletres, que la majoria de guardons es podrien entregar. Finalment, però, no ha estat així. Amb tot, sí que ha tornat a ser una edició en la qual ha tingut un pes important el talent local.

Un dels premis importants de la Nit, el Fiter i Rossell de novel·la, patrocinat pel Govern a través del ministeri de Cultura, amb una dotació de 10.000 euros, ha recaigut en Nil Forcada. Amb experiència com a cineasta, ara se li reconeix també el talent per la novel·la gràcies a ‘Tolls’. De fet, Forcada ha estat capaç d’acumular també un segon guardó aquest vespre: el premi Andorra d’assaig literari dotat pel comú d’Andorra la Vella amb 3.000 euros amb ‘Teoria del ridícul’. És la segona vegada que Forcada guanya el premi d’assaig, després que el 2022 se li atorgués per ‘Pròleg’.

Nil Forcada ha fet doblet amb el Fiter i Rossell i el d’assaig i Laia Bautista ha rebut un accèssit pel d’investigació històrica

L’altre premi gros del certamen, el Principat d’Andorra d’investigació històrica dotat pel Consell General, també, amb 10.000 euros, no s’ha dotat i només s’ha concedit un accèssit de 5.000 euros. En aquest cas el jurat ha reconegut el treball ‘L’evolució del Carnaval a Encamp’ de la jove periodista d’Encamp, Laia Bautista. Precisament aquest any el premi incorporava novetats, després que des de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports es decidís intentar donar-li un nou impuls per aconseguir més participació i una major qualitat de les obres presentades. Així, es va decidir dotar el jurat del premi de professionals “d’alt nivell” i es va anunciar que es permetia l’ús de la intel·ligència artificial (IA) sempre que s’indiqués i es referenciés de manera expressa el ‘prompt’, és a dir, la frase o comandament que s’ha fet servir per utilitzar la IA.

D’altra banda, el premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, dotat per Andbank amb 6.800 euros també ha quedat repartit només amb dos accèssits de 2.500 euros cadascun per a dos autors del país: Albert Ginestà, que l’any passat va guanyar el premi de contes i narracions, ha estat premiat per ‘Arlet’, i Alexandra Saz per ‘El dinar del Casats’.

Forcada, al mig, amb el cap de Govern, Xavier Espot (dreta) i i el periodista Andrés Luengo, també premiat (esquerra).
Forcada, al mig, amb el cap de Govern, Xavier Espot (dreta) i i el periodista Andrés Luengo, també premiat (esquerra) / P.V.

Precisament el premi MoraBanc de contes i narracions, dotat amb 4.500 euros ha estat pel barceloní F. Xavier Ambrós per ‘El fil de la vida’, el Grandalla de poesia dotat per Creand amb 3.500 euros ha recaigut en el poeta de Reus Aureli Trujillo per ‘Et donaré tots els silencis’ i el premi de Teatre dotat també per Creand amb 3.500 euros se l’ha endut Manuel Güell, de Vilafranca del Penedès, amb ‘Minuet als peus de la tomba de Rousseau.

En el cas del premi Lauredià de periodisme, dotat pel comú de Sant Julià amb 3.500 euros en total, ha entregat dos premis. El de la modalitat de mitjans audiovisuals, de 1.250 euros, ha recaigut en el realitzador Xavier Fajardo de RTVA per ‘Llums del Madriu’, mentre que en premsa escrita s’ha reconegut també amb 1.250 euros l’especial ‘Serrano ordenat’ publicat pel BonDia coordinat per Andrés Luengo.

Finalment, el premi Juli Verne de ciència-ficció i fantasia dotat amb 2.000 euros pel grup Maestre s’ha declarat desert.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending