Més de 200 objectes exposats per celebrar les Jornades europees de patrimoni

Els aparadors de les parròquies s’ompliran de tot allò que la ciutadania ha cedit de manera temporal a 120 comerços

Presentació de les Jornades europees de patrimoni
Presentació de les Jornades europees de patrimoni Govern d'Andorra

Les Jornades europees de patrimoni 2021 comptaran enguany, com a novetat, amb la participació activa de la ciutadania. La iniciativa ha assolit l’objectiu establer i ha aconseguit la implicació de col·lectius diversos, per fer valdre el caràcter inclusiu i heterogeni de la cultura. Així, sota el lema “Un patrimoni per a tots”, el ministeri de Cultura ha aconseguit reunir un total de 250 objectes que els veïns de les parròquies han cedit de manera temporal perquè s’exposin a 120 comerços.

“L’alta participació de la ciutadania ha estat un èxit col·lectiu que permetrà celebrar unes jornades singulars amb la implicació de tothom per conèixer i redescobrir la riquesa i diversitat del patrimoni cultural del país”, ha ressaltat la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte. A més, ha explicat que les jornades busquen un triple objectiu, “promoure la interpretació del patrimoni local des de la participació activa, la sensibilització i posada en valor de la diversitat i vincular la cultura i el patrimoni al treball comú”.

S’han cedit objectes com ràdios, màquines de cosir, càmeres de fotografiar, esquis, entre molts d’altres, de més de 50 anys. “La gent que ens ha deixat material ho ha fet amb molt d’orgull per mostrar i exposar elements que els hi són molt íntims i importants”, ha explicat el tècnic del comú d’Encamp, Robert Lizarte. Tothom que vulgui podrà descobrir-los del 18 al 26 de setembre.

“Hem configurat un programa molt variat i amb moltes propostes diverses per posar en valor el patrimoni”

A més, com a resultat de la crida, un ciutadà d’Andorra la Vella ha cedit quinze quadres inèdits de temàtica nacional. Uns daten de la primera meitat del segle XX i reflecteixen paisatges del país tal com eren en aquell moment, mentre que la resta són dels anys seixanta i setanta. Aquestes obres, en concret, s’exposaran des del dia 18 fins al 26 de setembre, de manera gratuïta, a la Casa de la Muntanya, a Ordino. “Hem configurat un programa molt variat i amb moltes propostes diverses per posar en valor el patrimoni”, ha ressaltat la tècnica de Patrimoni, Mireia Tarrés.

Així mateix, el cap de setmana del 18 i 19 de setembre, es podran visitar les sagristies de les esglésies parroquials i es mostraran els objectes litúrgics que s’hi guarden i que normalment no estan a l’abast del públic. En el cas de Sant Serni de Canillo i sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino s’habilitarà un espai expositiu en una capella lateral.

De manera paral·lela, l’ONCA també participa en les Jornades europees del patrimoni amb un concert a l’Era de Casa Rossell dissabte 18, a les 20 h, sota el títol ‘Diàlegs per a violí i violoncel’, amb el duo format per David Olmedo i Gaetäne Dunyslaeger.

Etiquetes

Comentaris

Trending