El ‘Mata Mua’ haurà d’estar al Thyssen-Bornemisza a mitjans del mes vinent

El 9 de febrer la baronessa ha de signar l’acord de lloguer de la seva col•lecció amb el govern espanyol i el document marcaria que el quadre de Gauguin hauria d’estar a tot tardar quatre dies després a la pinacoteca

Carmen Cervera al costat de 'Mata mua'.
Carmen Cervera al costat de 'Mata mua'. ARXIU

El pròxim 9 de febrer, el govern espanyola i Carmen Cervera signaran el nou contracte de lloguer de la col·lecció de la baronessa Thyssen. D’aquesta forma, es donarà per tancat un llarg procés, no exempt de polèmica, que, entre altres, ha de permetre el retorn del ‘Mata Mua’ de Paul Gauguin al museu Thyssen-Bornemisza. De fet, segons fonts consultades, el quadre hauria d’estar a la pinacoteca pocs dies després de la rúbrica. Per tant, a mitjans del mes vinent.

Segons publica el diari ‘El País’, l’acte que ha de formalitzar definitivament el nou acord entre Cervera i l’executiu espanyol tindrà lloc el dimecres 9 de febrer. Es farà al mateix museu Thyssen i, en representació del govern hi assistirà el ministre de Cultura, Miquel Iceta. La baronessa i el seu fill seran els representants de l’altra part. El nou contracte suposa que Espanya abonarà al llarg dels pròxims 15 anys uns 97 milions d’euros.

Un detall del 'Mata Mua'.

Relacionat

El ‘Mata Mua’ es posa a punt per marxar d’Andorra

Un cop finalitzi aquest termini, el govern tindrà l’opció preferent de comprar la col·lecció. En total, 326 pintures. La més destacada de totes elles, però, és el ‘Mata Mua’, un dels llenços més importants de Gauguin. El quadre va ser portat a Andorra, justament, arran del desacord existent el 2020 entre la baronessa i el govern de Madrid. Ara farà el camí invers.

De fet, fonts consultades per Altaveu han posat en relleu que, segons el contracte, un cop signat no han de passar molts dies perquè la tela torni a estar al Thyssen de la capital espanyola. Al contrari, en tot just quatre dies hauria d’estar a la pinacoteca. Per ara, almenys a 31 de desembre, el quadra encara estava a Andorra, tal com es pot comprovar amb les dades sobre les exportacions.

Segons el rotatiu, el motiu del retard en la formalització del nou acord, que es va pactar el 29 de gener de l’any passat, són serrells que tenen a veure amb on pagarà el govern el lloguer de les obres. Finalment, s’hauria acceptat fer-ho a societats radicades al Principat.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending