El ‘Mata Mua’ es posa a punt per marxar d’Andorra

Durant la segona quinzena d’aquest mes és probable, que no segur, que el quadre de Paul Gauguin propietat de Carmen Cervera agafi el camí de retorn a Madrid

Un detall del 'Mata Mua'.
Un detall del 'Mata Mua'. ARXIU

De data exacta no n’hi ha. Però que difícilment el ‘Mata Mua’ torni a passar un Nadal a Andorra és gairebé un fet. Si no hi ha alteracions de calendari molt grans, durant la segona quinzena d’aquest gener és probable, que no segur, que el quadre pintat per Paul Gauguin i propietat de Carmen Cervera, la baronessa Thyssen, agafi el camí de tornada cap a Madrid després d’un any i mig dipositat en una mena de búnquer construït en un xalet a Can Diumenge, a Escaldes.

L’obra que serà l’estrella del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza marxarà del Principat amb la mateixa discreció amb la qual en va arribar enmig de la primera onada de la pandèmia, el juny del 2020, i sense haver-se mostrat al públic andorrà encara que a l’inici es va fer córrer que s’exposaria al Museu Thyssen d’Escaldes. Fal·làcies provocadores en un serial d’estira-i-arronses entre els hereus o successors del baró mecenes i l’Estat espanyol en una negociació per la col·lecció pictòrica que està molt avançada però no tancada del tot.

Falta, oficialment, la signatura entre la propietat del quadre, encapçalada per ‘Tita’ Cervera, la fundació de dret públic que gestiona l’esmentat museu de la capital d’Espanya -Fundación Colección Thyssen-Bornemisza- i els representants de l’Estat espanyol. En aquest cas hauria de ser el ministre de Cultura espanyol, Miquel Iceta, el que estampés la signatura en el document. De fet, en l’agenda del ministre rau una de les claus de volta de la data de sortida del ‘Mata Mua’ d’Escaldes cap a Madrid.

Un detall del 'Mata Mua', de Gauguin.

Relacionat

El ‘Mata Mua’ fa les maletes: Espanya formalitza l’acord amb ‘Tita’ Cervera

Però les fonts consultades han explicat que aquesta tela de 91x69 centímetres -marc pompós a banda- podria abandonar el Principat durant la segona quinzena d’aquest mes. De fet, una vegada se signi l’acord definitiu, el document dona quatre dies de marge perquè el quadre ‘es presenti’ a la capital espanyola, on ja té un lloc reservat. L’obra de Gauguin no viatjarà sola. L’acompanyaran algunes altres poques teles la denominació de les quals no ha transcendit.

Els Thyssen, en virtut de l’acord que s’ha de firmar, percebran 6,5 milions d’euros anuals pel lloguer de la col·lecció. A la planta baixa del museu ja hi ha la col·lecció de Cervera i el seu fill Borja Thyssen. La pinacoteca exposarà 180 de les 400 obres que fan part de l’acord que s’ha de rubricar i, com s’ha dit, la tela ‘resident’ al Principat el darrer any i mig serà l’eix central de tot plegat.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending