Govern i la comissió del Madriu s’alien per rehabilitar la històrica farga de la vall

L’executiu i l’òrgan de gestió han signat un conveni per finançar conjuntament els treballs d’excavació i reconstrucció parcial del complex, el primer que va funcionar a Andorra, amb una primera fase d’un cost estimat de 320.000 euros

Restes de la farga del Madriu, que ara es rehabilitarà.
Restes de la farga del Madriu, que ara es rehabilitarà.

La comissió de gestió de la vall del Madrid i el Govern ha tancat un conveni que permetrà tirar endavant la rehabilitació del jaciment de la Farga. Es tracta d’un espai de gran valor arqueològic i se’l vol posar en valor. En una primera fase, s’invertiran 320.000 euros, segons s’indica en el document tancat entre totes dues parts.

Així ho ha explicat el cònsol menor d’Encamp, Joan Miquel Rascagneres. El comú, un dels quatre amb representació a la comissió de gestió, ha validat aquesta setmana el conveni que ha de permetre realitzar els treballs al jaciment, que es troba situat a uns 2.000 metres d’altitud i que, com ha destacat el mandatari, té “un interès arqueològic excepcional”. I és que, com ha recordat, va ser la primera que es va instal·lar tant a Andorra com a la resta dels Països Catalans.

La farga va estar en actiu des del 1732 fins al primer terç del segle XIX i va ser la primera instal·lació al país, que posteriorment tindria en el sector siderúrgic una de les potes del seu teixit econòmic

En concret, va estar en actiu entre l’any 1732 i el primer terç del segle XIX. Va ser tot un complex siderúrgic del qual, però, ara tot just queden les restes de la primera gran farga que va tenir Andorra, un sector que durant segles va esdevenir clau per a l’economia del Principat. Per tant, estudiar-la té tot el sentit a l’hora de recuperar la història del país.

En concret, es preveuen dos grans objectius. El primer, una excavació arqueològica per buscar elements que aportin més informació de la farga. El segon, una reconstrucció parcial del complex, que va arribar a tenir fins a quatre edificis de fusta. El conveni permetrà gestionar el finançament de tot el projecte.

“Hi ha un esforç important per part del Govern”, ha volgut destacar Rascagneres. De fet, pel que fa al pressupost de la primera fase, aportarà la major part. En concret, 275.000 euros. La resta, 45.000, seran posats per la mateixa comissió.

A banda d’aquest conveni, el Govern i l’òrgan de gestió han signat un altre. En aquest cas, des del ministeri de Cultura es posarà a disposició de la comissió assessorament tècnic per ajudar a la conservació de la vall.

Comentaris

Trending