Una extensió de l’Instituto Cervantes iniciarà la seva cooperació cultural a Andorra a la tardor

Una delegació de l’organització espanyola fa estada al Principat per reforçar la col·laboració que es plasmarà amb l’establiment d’una delegació del centre que hi ha a Tolosa

Luis García Montero dirigeix l'Instituto Cervantes des del 2018.
Luis García Montero dirigeix l'Instituto Cervantes des del 2018. Toni Solanelles

Una extensió del centre que l’Instituto Cervantes té a Tolosa iniciarà la cooperació en matèria cultural a Andorra a la tardor. És el primer pas per establir, en el futur, un centre propi al Principat de l’organització que enguany compleix trenta anys i que té com a missió la promoció i ensenyament de les llengües oficials a Espanya i la cultura hispànica i iberoamericana. Una delegació de l’institut, encapçalat pel seu director general, el poeta i crític literari granadí Luis García Moreno, fa estada al Principat per avaluar la col·laboració establir i reforçar-la.

García Moreno, justament, ha estat l’encarregat d’oferir una xerrada a la sala d’actes de l’ambaixada d’Espanya a Andorra sobre l’evolució, el present i futur, de l’Instituto Cevantes, que ara arriba a les tres dècades. El també catedràtic de llengua i literatura i assagista s’ha trobat a Prat de la Creu amb el cap de Govern, Xavier Espot, i amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que posteriorment ha assistit a la conferència del poeta. La delegació de l’Instituto Cervantes, en què també hi ha el director del centre de Tolosa, mantindrà diverses trobades entre aquest dimarts i demà, dimecres, amb la comunitat cultural i educativa andorrana per explorar sobre el terreny les vies de cooperació.

Luis García Moreno ha confirmat l’obertura de l’extensió de l’organització i ha assegurat que el director del centre de Tolosa ja té força estudiades les col·laboracions a establir, sobretot en matèria musical i teatral, d’entrada, tot donant suport a activitats que ja es duen a terme. El director de l’Instituto Cervantes ha reconegut que “de vegades, l’excessiva proximitat relaxa” la necessitat de cooperació per explicar com és que l’organització que dirigeix no havia posat fins ara els peus a Andorra.

García Montero ha reconegut que el fet que Andorra hagi acollit la Cimera Iberoamericana i la visita per primer cop dels reis d’Espanya al Principat han tingut molt a veure en la decisió de fer el pas d’aterrar a Andorra en el “propòsit” que l’Instituto Cervantes “tingui presència allí on no està”

Alhora, ha remarcat, una de les grans preocupacions de l’Instituto Cervantes es la difusió i ensenyança de la llengua, una circumstància que al Principat queda més que resolta a través de la presència del sistema educatiu espanyol via diversos centres públics, privats i confessionals. García Montero ha reconegut que el fet que Andorra hagi acollit la Cimera Iberoamericana i la visita per primer cop dels reis d’Espanya al Principat han tingut molt a veure en la decisió de fer el pas d’aterrar a Andorra en el “propòsit” que l’Instituto Cervantes “tingui presència allí on no està”. Difondre la realitat iberoamericana també és tasca de l’organització.

El director de la institució espanyola, que al costat de l’ambaixador, Àngel Ros, ha destacat “l’hospitalitat”, “col·laboració”, “respecte” i “germanor” oferta pels representants del Govern d’Andorra -demà es trobarà amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva-, no ha posat terminis a la possibilitat que el Principat disposi d’un centre totalment independent. I ha explicat que Seül tot just ara tindrà institució pròpia després d’anys de dependència de Tòquio. El “diàleg” permanent entre Andorra, el sud de França i Espanya es pot veure reforçar, ha vingut a dir García Montero, gràcies al fet que l’extensió de l’Instituto Cervantes que obrirà al Principat depengui de Tolosa.

WhatsApp Image 2021 06 01 at 19.57.44
La sala d'actes s'ha omplert amb l'aforament permès per les mesures anti-Covid. Toni Solanelles

Administrativament, el director de l’organització ha explicat que en dos mesos el consell d’administració de l’institut haurà d’acordar formalment l’extensió i dotar-la d’allò que sigui necessari partint de la base que el pressupost per aquest 2021 ja està tancat. Sí que es veurà reflectida la posada en marxa l’extensió de l’Instituto Cervantes en el pressupost del 2022. Mentrestant, a partir de la tardor, i a partir del treball previ exploratori que ja s’ha fet des de Tolosa, es començarà a col·laborar en festivals de música i teatre.

Àngel Ros, que just abans de la conferència de Luis García Montero ha repassat el brillant currículum d’aquest, premi nacional de poesia o de la crítica entres altres guardons per a un especialista, entre altres també, de Rafael Alberti, ha agraït el desplaçament al Principat de la delegació de l’Instituto Cervantes i la voluntat del seu director de conèixer “la realitat andorrana, que ja tenia, però que aquests dies aprofundirà”. Teòric de la literatura social i representant del corrent poètic de l’experiència, García Montero també s’ha significat políticament al tomb de formacions obertament d’esquerres com el Partit Comunista o Izquierda Unida.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending