L’Espai Caldes atura l’activitat per tornar amb més força reformat com a sala d’exposicions

El comú d’Escaldes tanca aquest dissabte el centre cultural, la reobertura del qual anirà parcialment lligat a les obres que s’estan fent en l’entorn tot i que la voluntat és que estigui en marxa abans de l’estiu

Quim Dolsa, Valentí Closa i Anna Garcia fent balanç.
Quim Dolsa, Valentí Closa i Anna Garcia fent balanç. Toni Solanelles

L’Espai Caldes atura l’activitat per tal d’afrontar una intervenció emmarcada, també, en el projecte Caldes que l’ha de convertir en una veritable sala d’exposicions a l’ús del que pretén el comú d’Escaldes. La reobertura es pretén abans de l’estiu, però tot plegat anirà en funció de les obres que s’estan fent a l’entorn i del fet que “es pugui garantir la seguretat”. Quan l’Espai Caldes reobri ho farà amb accés a peu de carrer, un element que posarà l’espai “a primera línia”.

El cònsol menor d’Escaldes, Quim Dolsa; el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa; i la directora de Cultura, Anna Garcia, han fet balanç dels dos anys de programació cultural a l’Espai Caldes. Hi han passat poc més de sis mil persones, una bona xifra segons els mandataris comunals, més encara tenint en compte que durant aquest temps encara hi ha hagut algunes limitacions producte de la pandèmia. El 2023 ha de ser l’any de la consolidació plena i que l’espai pugui mostrar tota la seva potencialitat. Això sí, primer, ha dit Closa fent un símil amb la Fórmula1, cal fer un “stop and go”. “Tanquem per passar pel taller, fer reparacions i posar una gasolina més potent”, ha remarcat el conseller.

20230113 105830
Obres a l'entorn de l'Espai Caldes.

La voluntat és fer una distribució interior més d’acord amb el que pretén el comú i amb el que pot oferir el centre cultural, més encara tenint en compte que ara tindrà accés a peu pla. L’entrada, els lavabos… tot plegat ha de ser objecte d’una remodelació per a la qual hi ha una partida pressupostària de 200.000 euros que “no cal que es gastin tots”, ha deixat clar Dolsa. “A la primavera tornem”, ha afirmat contundent Closa. Però aquesta primavera no està clar quan serà.

El departament de Cultura és més optimista. El comú més realista. Un can mas permet pensar que una data de reobertura assequible seria durant el mes de juny. El comú ja té comissaris i exposició triada per a la represa. Serà d’un artista nacional però “per no trencar la mística” s’espera a anunciar quina és la mostra elegida. Valentí Closa també ha anunciat durant el balanç de l’Espai Caldes que el Nadal d’enguany tornarà el Pessebre Vivent basat en els textos d’Esteve Albert però amb una actualització narrativa i dramàtica important.

IL·LUSIONAR

Closa i Garcia han estat els encarregats de repassar les dades obtingudes per l’equipament que ara entra en “parada tècnica” per tal de poder fer una reflexió que comporti “redefinir l’espai”. El conseller de Vida Cultural ha ressaltat el fet que l’equipament va ser concebut com a centre d’interpretació de l’aigua i del Madriu i, després, va esdevenir sala d’exposicions del Govern sota la denominació d’Art al Roc. I que mai el comú ha tingut el temps necessari, amb la pandèmia pel mig a més “que no és una excusa sinó una realitat”, ha deixat clar Closa, per dotar l’espai de les necessitats que demanda el que s’hi vol fer, al bell mig d’un nucli antic escaldenc que es vol rellançar.

Des de la seva inauguració el 18 de desembre del 2020 fins ara han visitat l’espai 6.029, 2.687 l’any 2021 i 3.342 aquest any passat. Closa i Garcia han destacat que 1.434 visitants han estat infants

“Hi ha una part de la cultura que és il·lusionar”, ha ressaltat Closa per remarcar que el departament vol mirar de poder reobrir l’espai tan aviat com sigui possible però que s’ha de fer de manera compatible amb totes les obres que s’estan fent a l’entorn i donant garanties de seguretat. “Hi ha algunes de les fases que les accelerarem”, ha assegurat Quim Dolsa, respecte del projecte global, per tal que l’Espai Caldes se’n pugui beneficiar i es pugui reobrir una mica abans del conjunt global del projecte.

El comú no deixarà de fer coses sia al CAEE, sia via Pessebre Vivent, sia Festival de Jazz. En tot cas, a Espai Caldes, que mira de portar projectes i “aspectes que no s’havien tocat ni a la parròquia ni al país”, s’hi han fet deu exposicions de diversa temàtica en dos anys “amb els denominadors comuns d’Andorra”. Des de la seva inauguració el 18 de desembre del 2020 fins ara han visitat l’espai 6.029, 2.687 l’any 2021 i 3.342 aquest any passat. Closa i Garcia han destacat que 1.434 visitants han estat infants.

Comentaris

Trending