El 30% dels participants en una enquesta no va llegir cap llibre el 2019

L'estudi 'Aproximació a la política cultural d’Andorra' conté entrevistes amb 900 persones i mostren la poca afluència a espectacles i visites a museus i exposicions que es justifiquen per "la manca de temps"

Comentaris

La ministra de Cultura, Sílvia Riva durant la roda de premsa telemàtica de presentacio de l'estudi.
La ministra de Cultura, Sílvia Riva durant la roda de premsa telemàtica de presentacio de l'estudi. Altaveu

L'estudi 'Aproximació a la política cultural d’Andorra', intenta aprofundir sobre l’estat de la cultura a Andorra. Conté, a més, l’enquesta que va dur a terme el Centre de recerca sociològica (CRES). Segons ha explicat l'autor Toni Gibert  aquest dimarts "la intenció última d’aquest text és convidar al debat. Un debat que ha de servir per fer créixer el teixit cultural i posicionar la cultura en un lloc rellevant dins la política general del país".  L'estudi ha comptat amb la col·laboració del ministeri de Cultura de i la Fundació Julià Reig.

A Andorra un 70% de la població no ha trepitjat una galeria d’art el 2019, un 60% no ha anat al teatre, un 71% no ha anat a un concert de cap estil, un 83% no ha gaudit d’un espectacle de dansa o ballet, el 30% no ha llegit ni un sol llibre. Un 60% ha anat a un sol museu durant un any.

Això sí, més del 80% mira la televisió unes quantes hores al dia i un 60% escolta radiofórmules musicals a través d’internet. I hores d’ara no es pot saber amb exactitud quanta gent participa en activitats de cultura tradicional, ni quantes persones pertanyen a associacions culturals. Aquestes xifres estadístiques es deuen en part a un canvi d’orientació de l’ús cultural, segons ha opinat Gibert en la roda de premsa de presentació de l'estudi.

Creix considerablement el consum de productes audiovisuals a plataformes d'internet

El consum de productes audiovisuals a través de plataformes d’internet ha crescut molt. El 95% de la població té contractada almenys una d’aquestes plataformes. Però la manca de participació cultural es deu a la manca de temps (35% de les respostes) i a la manca d’interès (25% de les respostes). Que les persones no disposin de temps lliure es deu a una insuficient política social, que no tinguin cap interès a participar en la cultura respon a una poc efectiva política cultural i educativa.

El treball es completa amb una enquesta feta a 900 persones escollides de manera aleatòria entre tots els possibles números de telèfon d’Andorra, amb quotes per sexe i grups d’edat. Les activitats culturals en què tenen més interès les persones enquestades són els continguts audiovisuals (pel·lícules, sèries, documentals, etc.) amb un 7,9 de mitjana en una escala entre 0 i 10, seguits del cinema (6,8), llegir llibres per oci, entreteniment, etc. (6,5), els concerts de música actual (6,4), llegir diaris (6,4), el circ sense animals (6,3), llegir llibres per feina o estudis (6,0) i visitar monuments o jaciments arqueològics (6,0). Amb una mitjana entre 5,3 i 5,4 hi ha el teatre, visitar museus i visitar exposicions, i amb una mitjana inferior a 5 els concerts de música clàssica (4,7) i les visites a galeries d’art (4,5), destacant que les que menys interessants es consideren són el circ amb animals (2,8), anar a la biblioteca (3,1), l’òpera (3,5), llegir revistes (3,7), consultar arxius (3,8) i el ballet o dansa (3,9).

Escoltar música es l'activitat que es realitza amb més freqüència 

Les activitats que més han realitzat les persones enquestades durant l’any 2019 són escoltar música (un 93% amb una freqüència setmanal o diària), llegir almenys un llibre (78%), veure la televisió cada dia (77%), visitar algun monument (74%), llegir la premsa cada dia (69%), visitar algun museu (64%), anar a un parc natural (60%), escoltar la ràdio cada dia (60%) o al cinema més de tres cops l’any (57%). En l’altre extrem, entre les activitats menys freqüents, amb percentatges per sota del 25%, hi ha l’assistència a festivals (24%), llegir alguna revista al mes (22%), anar a un zoo o parc d’animals (18%), assistir a concerts de música clàssica (17%), al ballet o dansa (16%), anar a un arxiu (12%) o a l’òpera (8%).

Toni Gibert considera que "a Andorra es fa cultura però que no respon a una política cultural unitària i a llarg termini. Durant aquest procés d’anàlisi s’han observat poques polítiques que vulguin i puguin incidir sobre tota la població i converteixin la cultura en el motor de desenvolupament social i econòmic que pot arribar a ser. Es necessiten polítiques d’acció global que incideixin en tots els punts necessaris i no sols en els més visibles". Ha volgut subratllar que "“quan hi ha una crisi la primera cosa que cau és la inversió cultural”.

D'altra banda, i en referència al Llibre Blanc de la Cultura, la ministra Sílvia Riva ha dit que esta seguint el seu procés i que ja ha arribat a la fase de redacció. La previsió és que es publiqui durant el primer trimestre de l'any vinent.

Etiquetes

Comentaris

Trending