Els Debats de recerca 2020 se centraran en la temàtica històrica

L'objectiu és difondre la recerca relacionada amb Andorra realitzada per investigadors del país o altres científics experts i crear un fòrum

Conferència inaugural de l'edició 2019.
Conferència inaugural de l'edició 2019. SFGA

Els tretzens Debats de recerca tindran per títol 'Instantànies històriques'. La proposta, organitzada pel Govern i la Societat Andorrana de Ciències (SAC) i amb el patrocini de MoraBanc, havia de dur-se a terme el mes de març passat, però va haver de ser posposada per la Covid-19. Ara, un cop la situació s’ha normalitzat, es faran el 13 i 14 de juliol vinents.

El principal objectiu dels Debats és difondre la recerca relacionada amb Andorra realitzada per investigadors del país o altres científics experts i crear un fòrum en què es reflexioni sobre l’estat de la recerca al Principat. La matèria escollida en aquesta edició és la història; l’estudi dels esdeveniments i dels fets de diferents períodes passats ajuda a teixir el desenvolupament de la humanitat i a comprendre com s’ha desencadenat el present. Així, la voluntat dels Debats de recerca és abordar i divulgar la recerca històrica que es du a terme a Andorra i sobre Andorra.

El primer dia, després de la inauguració, s’oferirà una conferència plenària, que enguany anirà a càrrec d’Eudald Guillamet Anton i que abordarà el tema de la recerca científica en l’estudi i la conservació de l’art rupestre, centrant-se en el cas del camell de Shulgan Tash (Rússia). Després hi haurà dos ponències breus de 20 minuts cadascuna a càrrec d’Oliver Vergés –'Onze episodis clau per conèixer la història d’Andorra”– i Albert Villaró –'Què no sabem (encara) de la història d’Andorra?'.

El dimarts 14 de juliol hi haurà més ponències presencials: de Joan Lluís Ayala –'Aproximació a la repercussió de la Primera Guerra Mundial al Principat d'Andorra'–, Jordi Buyreu –'Estudi demogràfic de l’Andorra moderna (s. XVI-1830)'– i Pau Castell –'La cacera de bruixes a Andorra: investigació històrica i posada en relleu d’un patrimoni arxivístic excepcional'. Seguidament hi haurà una presentació en vídeo de Ian González –'Una aproximació a la mort com a objecte d’estudi sistèmic. L’exemple de les pràctiques funeràries atípiques'. I, finalment, n’hi haurà una darrera de presencial d’Emma Arcelin –'Escriure la història: creació historiogràfica a la Navarra del segle XIV'. Cada jornada es clourà amb un debat. El programa complet es pot consultar aquí.

Etiquetes

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.