La darrera novel·la d’Albert Villaró ambientada en la primera guerra carlina ja és a les llibreries

‘La Companyia Nòrdica’ està basada en el dietari d’un soldat prussià i va rebre els 7.500 de l’ajut del ministeri de Cultura i Esports a la creació literària

https://www.youtube.com/embed/37-nRFkoAos

Les aspres muntanyes dels Pirineus són l’escenari de la nova novel·la de l’escriptor andorrà Albert Villaró. ‘La Companyia Nòrdica’, editada per Columna Edicions, es pot trobar des d’aquesta setmana a les llibreries. La base del nou treball literari del creador nascut a la Seu el 1964 és el dietari d’un soldat prussià que va participar en la primera guerra carlina. El treball de Villaró va rebre l’ajut a la creació literària del ministeri de Cultura i Esports. Està dotat en la gens menyspreable xifra de 7.500 euros.

Humor, acció, fantasia i història del segle XIX, entre altres coses, es mesclen en la darrera novel·la de l’autor del ‘Blau de Prússia’, premiada amb un Carlemany, o ‘La bíblia andorrana’ (2015) i ‘El Sindicat de l’Oblit’ (2018). Villaró, que ha estat entre altres coses empleat al comú d’Andorra la Vella, va iniciar el seu camí literari fa prop de tres dècades, al 1993 amb ‘La selva moral’, que era una galeria de retrats de gent de muntanya, a meitat de camí entre la descripció costumista, l’humor absurd i la falsa erudició.

Albert Villaró, que l’any 1997 era arxiver municipal de la Seu, va rebre, en penyora de la vídua d’un paleta col·leccionista d’antiguitats, el dietari d’un soldat prussià que va participar en la primera guerra carlina, Ulrich von Wilamovitz, botànic i violinista. És aquesta la sinopsi de la novel·la que en fa l’editorial mateix. El quadern descriu els fets increïbles que van succeir durant la terrible primavera del 1837.

Els va viure amb uns companys de viatge molt singulars: el capità Osinalde, el pare Cebrià, monjo fugit de Montserrat, o l’enigmàtica Mina, que els fa de guia. I també el sanguini brigadier Porredon, el Ros d’Eroles, el príncep Lichnowsky i la Mary Eyre, corresponsal de guerra del Pennsylvania Enquirer. ‘La Companyia Nòrdica’ és una novel·la fantàstica i sorprenent, tenyida d’humor i acció, en què la ciència i els més obscurs arcans comparteixen un escenari únic, inquietant i ple de bellesa: les aspres muntanyes dels Pirineus. El llibre consta de 384 pàgines i el preu de venda al públic és de 20 euros.

Etiquetes

Comentaris

Trending