Cultura treballa per tornar a la Biennal de Venècia al 2024

La ministra ha comparegut aquesta tarda al Consell General per presentar les accions de professionalització i projecció internacional, entre les quals ha destacat les beques per a formació de joves

Sílvia Riva a la compareixença d'aquest dimecres.
Sílvia Riva a la compareixença d'aquest dimecres. Consell General

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha comparegut aquest dimecres al Consell General per traslladar aquelles accions que s’estan portant a terme des del departament per a la professionalització i la projecció internacional del sector. Riva ha fet un repàs per cadascun dels àmbits i el suport que se li dóna des del ministeri. A més, ha anunciat que s’està portant a terme les tasques necessàries per formar part de nou de la Biennal de Venècia a l’any 2024. Així mateix, ha remarcat les beques per a formació de joves.

El panorama cultural del país està agafant força. Segons ha assegurat Riva, el ministeri vol donar suport a aquest sector del país, que s’ha vist malmès per la pandèmia, i que començar a remuntar. Sobretot, destacar la presència d’artistes de totes les branques molt vàlids dintre del panorama nacional. Així mateix, la ministra ha anunciat que, abans de l’elaboració del pressupost es treballarà una proposta per tal de tornar a formar part de la Biennal de Venècia de cara a l’any 2024.

En aquest sentit, Riva ha remarcat que “no està decidit” i que es vol tenir una “proposta més sòlida i interministerial”. L’últim any que Andorra hi va ser present a la Biennal va ser al 2019. Els darrers mesos, però, s’ha fet un treball de camp, parlant amb participants i comissaris de darreres edicions, perquè fessin arribar al departament aquelles millores en el procés. “Penso que hi haurà novetats”, ha refermat Riva. Una de les propostes per tal de tornar-hi és que el comissari sigui qui designa directament l’artista. “Una altra de les coses que s’ha posat sobre la taula és la capacitat de promoure la concurrència entre persones que vulguin dur a terme aquest rol”, ha indicat la ministra. Tot i això, existeixen diverses propostes que s’hauran de tenir en compte per tal de generar una bona proposta.

La importància de formar part de la Biennal, ha volgut remarcar la ministra és que “no identifiquem un esdeveniment amb més ressò i amb més capacitat de parlar de l’art contemporani que aquest”. De fet, la tasca es fa interministerialment a causa de la difusió que es té del país en aquest esdeveniment internacional. “No és només un escenari cultural, és sobretot una representació de país, on cadascun té el seu pavelló allà”, ha explicat Riva.

Així mateix, una de les novetats que s’ha presentat a la compareixença ha estat les beques que s’espera poder donar per al pròxim curs als joves. Es tracta d’un ajut econòmic que porta com a requisit la matricula en alguna formació de qualsevol especialització d’art. Estaran destinades, en principi, per als adolescents a partir de la secundària. En tot cas, encara no hi ha una edat concreta. “La idea és que aquest suport se sumi als que ja fan moltes famílies d’aquests petits artistes, i que sigui gairebé com un reconeixement per a unes carreres que comencem molt d’hora, i ser presents des d’aquest inici”, ha remarcat Riva.

Al llarg de la compareixença, la ministra ha fet un repàs per tots aquells ajuts que s’atorguen des del departament, així com el suport i col·laboracions que es duen a terme. En aquest sentit, ha remarcat el paper d’Andorra al Mercat de Música Viva de Vic, on s’hi ha presentat nombroses propostes. També a la futura creació d’una ‘Jove Companyia de Dansa’, seguint l’èxit i l’estel de la de teatre. Pel que fa a la projecció, Riva ha destacat el cens d’artistes del país, que aviat estarà dividit per aquells que s’hi dediquen professionalment, i aquells que ho compaginen amb altres tasques.

 

 

 

 

 

Comentaris

Trending