El Consell Nacional per la Llengua es constitueix amb Bonell i Baró assumint la copresidència

El nou òrgan té com a objectius fer el seguiment de l’aplicació de la Llei de la llengua pròpia i oficial, fomentar l’ús habitual del català en tots els àmbits o garantir la participació activa de totes les administracions públiques en la política lingüística

Comentaris

Losada, Baró i Bonell durant la reunió de constitució del Consell Nacional per la Llengua.
Losada, Baró i Bonell durant la reunió de constitució del Consell Nacional per la Llengua. SFGA

El Consell Nacional per la Llengua, òrgan de caràcter polític i social, s’ha constituït, finalment, aquest matí. El CNL està format per representants del Govern, els comuns, la Universitat d’Andorra, Andorra Recerca i Innovació, el Consell Econòmic i Social i la Plataforma Andorrana per la Llengua. La primera reunió, celebrada al centre de català d’Encamp, ha estat encapçalada pels ministres de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, i de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, sobre els quals recau la presidència doble de l’organisme.

El CNL és, juntament amb la Junta de Coordinació sobre Llengua i Formació i el Departament de Política Lingüística, un dels organismes encarregats d’orientar la política lingüística. Alguns dels objectius del nou òrgan són fer el seguiment de l’aplicació de la Llei de la llengua pròpia i oficial, fomentar l’ús habitual del català en tots els àmbits, garantir la participació activa de totes les administracions públiques en la política lingüística i contribuir a la difusió dels resultats de les actuacions dutes a terme per fomentar el català com a llengua oficial i social.

En aquesta primera reunió d’arrencada s’han exposat les darreres dades disponibles de coneixements i usos lingüístics, el punt pel qual passa l’aplicació de la Llei de la llengua pròpia i oficial, el procediment per fixar els objectius de la política lingüística per al període 2025-2028 i l’establiment del calendari de pròximes reunions. S’ha acordat, també, que el debat per a l’elaboració del Pla Nacional per la Llengua es durà a terme en la trobada del Consell del setembre vinent. En funció de l’abast d’aquest pla i assumint la possibilitat que hi pugui haver representades altres institucions, el CNL podrà incloure altres membres eventuals en representació del Consell General, Justícia o altres organismes implicats.

A banda dels ministres de Cultura i d’Educació, el CNL està integrat per la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada (com a representant dels set comuns; en qualitat de vicepresidenta), i el director del Departament de Política Lingüística, Joan Sans, que n’és el director executiu. També en són membres el rector de la Universitat d’Andorra, Juli Minoves; la directora del Departament d’Inspecció, Qualitat Educativa i Recursos Humans d’Educació, Eugènia Duró; el director del Departament de Sistemes Educatius, Ensenyament Superior i Relacions Internacionals, Albert Maluquer; la gerenta d’Andorra Recerca i Innovació, Marta Domènech; els secretaris generals dels set comuns; Guillem Fiñana, com a representant de la Plataforma Andorrana per la Llengua; dos representants del Consell Econòmic i Social, Iago Andreu i Sergi Esteves; la cap del Servei de Política Lingüística, Marta Pujol, que actua com a secretària; i un tècnic del Servei de Política Lingüística, Llorenç Roviras.

Comentaris (4)

Trending