Apapma denuncia que el comú d’Ordino se salta a la torera la Pedra Seca

L’organització ecologista constata en l’inici de les obres per arreglar el camí enfonsat a Arans que la reconstrucció del mur no segueix la tècnica originària

Una màquia a l'indret on es fan els treballs.
Una màquia a l'indret on es fan els treballs. apapma

L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient (Apapma) denuncia que el comú d’Ordino, en la reconstrucció del mur que es va veure afectat per l’enfonsament d’una part del camí de la Ruta del Ferro ara fa uns dies, quan el terreny va cedir al pes d’una màquina d’excessiu tonatge, no pensa seguir la tècnica de la Pedra Seca, que és la que al seu entendre tocaria. Apapma ha lamentat enormement la situació.

A través de les seves xarxes socials, l’organització ecologista ha informat que aquest dimarts s’ha començat a arranjar el tram del camí de l’Obaguet, a la Ruta dels Homes de Ferro, a l’altura d’Arans, on el pas d’un camió que estava suposadament treballant en les obres d’una adequació també denunciada pel col·lectiu, el va acabar enfonsant. Apapma assegura que “a hores d'ara, i a l'espera de què el comú ens retorni la nostra trucada, podem afirmar que el mur no el pensen pas reconstruir seguint la tècnica de la Pedra Seca”.

El comú assegura que les restes d'asfalt són estables i no contaminants.

Relacionat

Polèmica per uns treballs d’adequació al camí de la Ruta del Ferro

I perquè fan l’afirmació tan contundent? Doncs perquè els operaris que participen de l’arranjament del camí i de la reconstrucció del mur “han posat una base de formigó de neteja per sustentar el mur que vulguin posar a sobre, descartant totalment la possibilitat de refer-ho segons la tècnica de la Pedra Seca”. Amb tot, Apapma considera la situació “una llàstima per una vall que pretén optar a ser Reserva de Biosfera, i que dia a dia, en llastra els requisits de desenvolupament sostenible que s’exigeix per a la seva declaració”.

cami obaguet
Imatge propera de l'esvoranc on s'hi veu el ciment dipositat a la base del mur.

També considera el col·lectiu ecologista que és llastimós que “sent com va ser la parròquia d'Ordino l'amfitriona del taller de Pedra Seca patrocinat per Cal Pal i el ministeri de Cultura, taller al qual van assistir de visita els cònsols d'Ordino, i fins hi tot en van fer el repartiment dels diplomes als assistents”, ara “el mateix comú no prediqui amb l’exemple i que tan sols estigui per sortir a la foto”.

El tram esfondrat aquest dijous.

Relacionat

Apapma alerta que els despreniments al ‘nou camí’ de la Ruta del Ferro poden no ser puntuals

Finalment, i referint-se a l’esfondrament hagut al terreny, l’organització explica que si el comú hagués fet “un projecte per arreglar el camí” abans de posar en marxa l’obra, “hauria sabut” que el camió que hi va passar i va enfonsar el terreny no hauria hagut de passar per allí. “Un projecte que no s'ha fet, i per tant passen coses com aquesta, vehicles que passen per on no poden i murs de pedra seca als quins el comú no els fa cap manteniment fins que s’esfondren."

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending