Polèmica per uns treballs d’adequació al camí de la Ruta del Ferro

Apapma reclama al ministeri de Medi Ambient que aclareixi si l’actuació del comú d’Ordino és correcta i demana poder tenir accés al projecte

El comú assegura que les restes d'asfalt són estables i no contaminants.
El comú assegura que les restes d'asfalt són estables i no contaminants. @bic_torres

Diversos ciutadans que solen anar a estirar les cames o a fer esport al tomb de la Ruta del Ferro, a Ordino, han posat el crit al cel en veure que s’està usant restes d’asfalt per adobar el camí que discorre entre les diverses escultures que hi ha a la zona. Aquesta intervenció està aixecant dubtes des del punt de vista ambiental i Apapma ja ha demanat al ministeri de Medi Ambient que aclareixi la situació.

Els responsables de l’associació ecologista es van assabentar de la qüestió a través de les queixes que van rebre d’alguns d’aquests ciutadans, que també han fet servir les xarxes socials per denunciar la situació. Per denunciar el que no creuen normal i que consideren totalment incompatible amb la voluntat que la parròquia sigui catalogada com a patrimoni de la biodiversitat. D’aquí que Apapma hagi intervingut en l’afer i hagi sol·licitat, també, poder tenir accés al projecte en què es basaria la intervenció que du a terme el comú.

De fet, els responsables de l’entitat ja han contactat amb la corporació per saber a què respon la presència d’asfalt en un espai natural. “Ens expliquen que es tracta de treballs de manteniment del camí, una fase on estan utilitzant material de rebuig provinent de les obres d'eixamplament de la carretera general, i ens diuen que és material estable i no contaminant, que servirà per drenar el camí”. El president de l’entitat, Carles Iriarte, ha mostrat els seus dubtes sobre l’estabilitat pregonada i creu que quan les temperatures pugin l’asfalt, per molt que sigui barrejat amb altres materials, podria regalimar ‘sucs’ contaminants.

Segons hauria exposat el comú a Apapma, després d’aquesta primera intervenció, que és adobar el camí amb les restes extretes de la carretera que s’ha fet malbé per poder-la ampliar, “en una altra fase de les obres tota la zona serà coberta per terra vegetal. Ens diuen que és un projecte del comú per mantenir al camí al mateix temps que donen servei al pas de vehicles per les finques i explotacions agrícoles i ramaderes de la zona”. Els principals dubtes sorgeixen, també, quan altres anys aquesta actuació de manteniment i drenatge es feia llançant grava natural al camí. Se sospita que darrera de la intervenció tal i com s’està fent i podria haver una maniobra d’estalvi sense parar-se a pensar, o deixant al marge, els costos ambientals.

furgoneta bolcada
La furgoneta que traslladava les restes d'asfalt per continuar-n'hi abocant ha bolcat aquest matí.

En qualsevol cas, Apapma ha posat el cas en coneixement del Govern, “concretament del ministeri de Medi Ambient, ja que ens sorgeixen força dubtes sobre el material, asfalt de carretera i brea, i sembla que ho han fet força barroerament, escampant part d'aquest material fora del camí. Ens hi posem i demanarem més informació per a poder esbrinar que i com s'ha fet i si és el més adient per la zona i per al medi ambient i seguretat de tots”. Barroerament o no, aquest matí de dijous hi havia una nova intervenció. El vehicle que havia de traslladar les restes d’asfalt per reaprofitar-lo ha acabat bolcat en un camp de conreu de la zona.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending