Andorra la Vella homenatja Joan Roure, figura clau en la cultura musical del país

El comú de la capital, conjuntament amb l’Institut de Música, han organitzat un concert per al 2 d’abril, on també hi participarà l’Orfeó i l’Esbart, entitats on el compositor també va estar implicat

Presentació del concert homenatge al mestre Roure.
Presentació del concert homenatge al mestre Roure. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El mestre Roure ha estat i està una figura clau de la cultura musical del país. Com a tal, el comú d’Andorra la Vella, conjuntament amb l’Institut de Música, li retran un homenatge el pròxim 2 d’abril amb un concert. A l’actuació hi participaran també l’Orfeó i l’Esbart, entitats on el compositor va estar força implicat. Aquest homenatge, de fet, arriba amb dos anys de retard, ja que estava previst pel 2020, quan coincidia el 40 aniversari de l’Institut amb el centenari del naixement de Roure.

El conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri, ha explicat que “ha estat una figura essencial per a les entitats culturals, com l’Esbart Dansaire, pel qual va compondre moltes peces”. Però Roure també va ser professor de l’Institut de Música, i un dels impulsors de l’Orfeó, a més de les caramelles de la capital. “Molts nens vam tenir la sort de viatjar a Solsona i a altres poblacions veïnes d’Andorra per cantar, a més de fer actuacions per les parròquies”, ha comentat el conseller, que va ser un d’aquells infants que van aprendre de la mà del mestre Roure. “És important recordar-ho i recordar la seva figura, des del comú ja es va fer fa molts anys amb l’escultura”, ha puntualitzat.

El concert estava previst, en un principi, per fer-se el març del 2020, però amb l’arribada de la pandèmia va ser totalment impossible. Després d’aquests dos anys, s’ha preparat un concert en què s’ha aprofitat el lligam entre totes les entitats on Roure va ser una figura cabdal. Per tant, el pròxim 2 d’abril no únicament hi participaran els alumnes de l’Institut de Música, sinó que també hi actuarà l’Esbart i l’Orfeó. Ho faran amb cinc peces que s’han escollit del compositor, com ‘Aplec de Meritxell’, i altres que es van escriure per l’Esbart. David Sanz, cap de servei de l’institut, ha explicat que les peces s’han hagut d’adaptar a la formació, perquè estaven escrites per cobla.

Emmarcat en aquest homenatge també s’ha portat a terme l’enregistrament d’un cd amb els alumnes de l’institut, que ja es troba en fase de postproducció. Sanz ha explicat que és el primer cop que es fa un enregistrament i que es va poder començar a fer al gener, “perquè abans era molt complicat reunir la gent que necessitàvem amb les mesures sanitàries”. El dia del concert, si tot va bé, es podrà tenir en físic.

L’enregistrament i el concert serà a càrrec dels alumnes del grau mitjà de l’institut. Seran ells perquè són qui estudien l’assignatura d’orquestra, i perquè “és una forma que els alumnes tinguessin el seu paper”. A més de la secció de corda, i participarà una petita selecció d’instruments de vent, com flautí, flautes, clarinet, saxo, trompa i trompeta. El director serà Aleix Arajol, exalumne de l’institut, “per seguir potenciant el que dóna i el que pot donar el centre, que són professionals de la música”.

El coordinador de l’Institut de Música, Jordi Sabata, ha volgut destacar la importància de tenir un centre educatiu a Andorra, “per fer créixer la vida cultural de la ciutadania”. En aquest sentit, ha destacat que l’objectiu va molt en la línia del que va treballar el mestre Roure al llarg de la seva trajectòria, a qui ha recordat com una figura molt present a tot el territori del Prepirineu i Pirineu. A més, ha explicat que es continua treballant per poder tenir les titulacions aviat. “S’està veient de quina manera, des del Govern, s’han de construir els estudis de música”, ha apuntat.

Comentaris (1)

Trending