Albert Pujal narra la història de les famílies d'Ordino al segle XVII

L’autor està preparant la recerca pertinent per publicar tota la toponímia del Principat que li sigui possible

La presentació d'aquest dijous a Ordino.
La presentació d'aquest dijous a Ordino.

'Ordino segle XVII. Els noms propis i la propietat de la terra' és el nou llibre editat per l'historiador Albert Pujal, natural de la parròquia ordinenca. Aquest dijous, tot coincidint amb el dia de Sant Corneli, festa major, l'autor ha dut a terme la presentació del seu nou volum a l'antiga sala del consell de comú d'Ordino, en la qual també hi ha participat la cònsol menor de la parròquia i consellera de Cultura, Eva Choy, i aproximadament una trentena de persones, les quals representaven algunes de les famílies que es descriuen al text.

L'historiador ha explicat que el nou treball sorgeix com a continuació del segle XVI, el qual va ser publicat el 2017. "Es tracta d'un treball de cerca i recerca entre els arxius eclesiàstics, els notarials, les biblioteques i tots els espais on hi hagi registres públics per veure què passava a Andorra i a Ordino durant el segle XVII", ha dit. En aquest sentit, ha apuntat que tot i que la història de la parròquia "no és una excepcionalitat", el text relata la història de les aproximadament 50 famílies que vivien a l'època al territori, a més de les que es van extingir i una desena de nova creació.

"Tractem la història de les famílies, dels noms de casa, de les persones, les transaccions econòmiques, les relacions entre els veïns a través dels camins de muntanya, els batejos", ha comentat, i ha matisat que un dels punts més importants de la història del segle XVII és "la creació de les farges de ferro, concebudes per les famílies Pal, Areny i Rossell, totes tres d'Ordino". A més, l'obra també compta amb un recull de la memòria col·lectiva transmesa a través de la tradició oral i records de la infància "que havia sentit a casa o m'havien explicat els pares i els padrins".

Pujal també ha exposat que per dur a terme la recerca, ell i la seva col·laboradora, la Josefina, van tardar aproximadament dos anys i ha detallat que només per recopilat tota la informació necessària ja "vam trigar entre 15 i 18 mesos", tot ressaltant que després arriba el procés d'escriure, pel qual van dedicar sis mesos, i finalment arriba "l'etapa més dura i menys gratificant", el moment de corregir les proves d'impremta.

En relació amb possibles futurs llibres, l'historiador mostra moltes energies per seguir treballant per explicar la història d'Andorra i, concretament, de la parròquia d'Ordino. Així doncs, ha manifestat que està executant la recerca pertinent per publicar tota la toponímia del Principat que li sigui possible. "És un treball emocionant, embriagador, la toponímia és molt més fidel que l'onomàstica, em trobo amb la sorpresa que cada dia descobreixo topònims nous, noms que provenen del paleolític han arribat al segle XXI", ha puntualitzat.

Etiquetes

Comentaris

Trending