S’adjudica la intervenció de conservació preventiva de la Torre dels Moros

El Govern també ha licitat els treballs de restauració de la maquinària hidràulica de la Mola i serradora de Cal Pal, amb l’objectiu de posar en marxa el molí fariner

La Torre dels Moros.
La Torre dels Moros.

Aquest dimecres s’han aprovat diverses intervencions pel que fa al patrimoni cultural del país. D’una banda, s’han adjudicat els treballs de conservació preventiva a la Torre dels Moros, al Castell de les Bons d’Encamp. De l’altra, s’han licitat les tasques de restauració de la maquinària hidràulica de la Mola i serradora de Cal Pal, amb l’objectiu de posar en marxa el molí fariner.

L’adjudicació de la intervenció a la Torre dels Moros ha recaigut sobre l’empresa Serveis immobiliaris i de construccions, SAU (SIMCO) per un import de 33.970,73 euros. Entre els anys 1986 i 1989 es va efectuar una restauració integral de l’immoble al qual se li afegí una passarel·la, una escala i un mirador així com unes estructures metàl·liques que li ofereixen un reforç estructural, permeten accedir i pujar a la torre amb seguretat. Després de tot aquest temps cal fer una intervenció de conservació, que es farà sota la direcció dels tècnics del departament de Patrimoni Cultural. L’objectiu és el d’evitar la degradació de l’estructura d’acer, resoldre la deterioració degut a l’exposició exterior i millorar la seguretat dels visitants amb la instal·lació de baranes.

Pel que fa al concurs per a la restauració de la Mola i serradora de Cal Pal, a la Cortinada, els dos edificis van deixar de funcionar els anys 1960 i va ser restaurada el 1996 per preservar i donar conèixer els molins fariners i el patrimoni cultural de la parròquia d’Ordino. Aquell mateix any es va reobrir la infraestructura com a un centre d’interpretació en la configuració de serradora, amb una restauració de tots els elements originals associats a la mecanització del treball de la fusta.

En aquell moment, no es va dur a terme una restauració funcional del molí ja que li manca tot el sistema de posicionat, transmissió i maniobra per comprendre’l i fer-lo funcionar com abans. Per aquet motiu, la finalitat de la licitació aprovada avui és fer una intervenció per posar en marxa el molí i explicar així el seu funcionament i donar rellevància a la seva aportació al patrimoni. Per fer-ho els treballs previstos inclouen qüestions com la fabricació i instal·lació d’una nova palanca de fusta o del conjunt d’una nova roda hidràulica, entre d’altres.

Etiquetes

Comentaris

Trending