En absència de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, -en viatge oficial- qui ha respost a Escalé ha estat la titular d’Interior. Ester Molné. Un primer punt tractat en una pregunta que, cert, abastava diferents àmbits, ha estat el del català. I aquí Govern ha volgut defensar que la llei del català, justament, aportava elements per protegir la identitat andorrana, com ara l’exigència de demostrar un coneixement mínim de l’idioma oficial per renovar les autoritzacions de residència. I ha manifestat que la legislació s’està complint.
I ho ha volgut demostrar amb dades. Ha actualitzat les dades d’expedients oberts per incompliments de la normativa: ja serien 30. I dos han acabat en sanció. Des de Concòrdia, Escalé ha posat en relleu que la sensació al carrer és diferent. Que hi ha molta gent que no atén en català. I, per tant, ha posat en relleu que “tenim la sensació que es dubta a l’hora d’emprendre la part punitiva del procés”, a la vegada que ha reclamat “rigor” en l’aplicació de la normativa. Ja més endavant, la seva companya Maria Àngels Aché ha posat el focus en un procés complicat per presentar una queixa en cas de detectar un incompliment.
La pregunta d’Escalé, però, abastava altres aspectes que, en aquest cas, s’han trobat amb una dificultat: l’absència de la ministra Bonell. Per això, davant les demandes sobre els plans per avançar amb els entorns de protecció dels monuments, el cap de Govern ha sortit a lamentar que no s’hagués volgut deixar la qüestió per a una propera sessió de control.
Un altre tema posat sobre la taula, en aquest cas per la consellera general d’Andorra Endavant Carine Montaner ha estat la immigració. Així, ha denunciat el que al seu entendre és un “desbordament” del nombre de persones que es troben en situació irregular al país i ha exigit Govern que prengui mesures. Des de l’executiu, Molné ha defensat que, en aquest assumpte, “estem sent més rigorosos que mai”, amb més controls i seguiment.
Comentaris (16)