Cultura espera completar al llarg del 2020 el trasllat al Rosaleda

(Amb vídeo) L’operació més complicada serà el transport de tot el fons d’obres ubicat als magatzems d’Aixovall mentre que només quedaran fora de l’antic hotel la Biblioteca Pública i l’Arxiu Nacional

Un instant de la visita.
Un instant de la visita.

Cultura ja té les claus del Rosaleda, la que serà nova seu del ministeri, i hi ha ganes de gaudir-la. Per això, la previsió és que ja durant el gener els primers departaments estiguin ja instal·lats a l’antic hotel encampadà i que, al llarg del 2020, es vagin traslladant la resta de treballadors i serveis, amb l’excepció de l’Arxiu Nacional i la Biblioteca Pública de Govern. En total, a l’edifici s’hi traslladaran uns 60 empleats per, en paraules de la ministra, Sílvia Riva, “ser un ministeri complet per crear sinergies i treballar conjuntament”.

Des del Govern s’ha volgut ensenyar aquest dijous l’aspecte definitiu de l’hotel Rosaleda, que es convertirà en la nova seu de la major part dels departaments del ministeri de Cultura. Aquest divendres, a partir de les quatre de la tarda, i dissabte, se celebraran dues jornades de portes obertes a la ciutadania. Un cop rebudes les claus, toca fer el trasllat cap a l’històric edifici, que es farà, com es diu col·loquialment, sense pressa però sense pausa.

Els primers treballadors que s’instal·laran ho faran ja al gener, amb Promoció Cultural i Política Lingüística. Clar que, en el seu cas, el trasllat és relativament fàcil. Amb més cura i, lògicament, més lentament, es produirà el canvi d’ubicació d’altres serveis del ministeri, com ara la Biblioteca Nacional, que ha de transportar tot el fons bibliogràfic. Els càlculs situen la tasca completa a finals del primer semestre.

Riva destaca que el nou espai permetrà exposar peces del patrimoni nacional que ara no estaven a l'accés del públic

La part més complicada de la mudança correspon al departament de Patrimoni. I és que, treballadors a banda, també s’haurà de traslladar bona part dels 50.000 objectes que ara es troben als magatzems d’Aixovall, on es paga entre 3.000 i 4.000 euros mensuals de lloguer. La voluntat del Govern és abandonar totalment aquests espais, ja que, com ha explicat Riva, “fins ara es paga un lloguer però, a més, el material no està en les millors condicions”. En canvi, al Rosaleda s’ha previst espais especialment adequats per a mantenir aquest ampli fons. A banda, com ha remarcat la ministra, moltes d’aquestes peces, que fins ara es tenen sense mostrar, es podran exposar de forma pública. “Ara tenim l’opció de tenir uns espais per fer visibles aquestes obres i fons que tenim i els hi podem donar llum”, ha apuntat la responsable de la cartera.

Després de molts anys, la nova seu de Cultura ja és una realitat, en un edifici emblemàtic com l’hotel Rosaleda. El cost de tot el projecte frega els quinze milions d’euros. D’aquests, 8,2 corresponen al projecte en si, que encara tindrà una dotació de 290.000 euros al pressupost del 2020. A banda, s’ha de sumar la xifra que Govern va haver de pagar als antics propietaris per l’expropiació, fixada en 6,9 per part del Tribunal Superior.

Una reforma que ha volgut ser respectuosa amb l’edifici

Els arquitectes responsables de la reforma del Rosaleda, Xavier Orteu, Jordi Vidal i Enric Dilme, han volgut remarcar el “repte” que ha suposat abordar un projecte que ha permès salvar un edifici emblemàtic i històric per a Andorra. Construït als anys 40, a partir dels anys 50 l’hotel va ser tota una referència turística fins al seu tancament l’any 1998. Després, ha remarcat Orteu “s’hi van fer malifetes i intervencions estranyes però va resistir”.

L’edifici disposa ara de prop de 6.000 metres quadrats distribuïts en una planta baixa, tres pisos més i un de sotacoberta, a més dels soterranis. Orteu ha remarcat que tot el projecte ha volgut adaptar l’edifici “a les necessitats del ministeri” al mateix temps que s’ha intentat “conservar tot el que hem pogut”. Durant els treballs, es va entrar a un lloc que “realment feia por” i s’han acabat trobant molts elements de l’antic hotel, com ara taules, làmpades, el forn o, fins i tot, un pelador de patates”. Tots ells seran inventariats i restaurats.

Per la seva banda, Vidal ha deixat clar que “el repte era molt difícil” perquè “ens vam trobar un edifici molt deteriorat”. Al final, però, s’ha aconseguit “recuperar al màxim l’estructura sense fer-la mal bé” i acabant fent un espai “el més eficient possible a nivell energètic”.



Ús institucional a Casa Bauró i Casa Motxilla

El trasllat al Rosaleda suposarà que dos espais emblemàtics del centre històric d’Andorra la Vella quedin buits. És el cas de Casa Bauró, on ara s’ubica la Biblioteca Nacional, i Casa Motxilla, seu de Política Lingüística. Tot i això, la ministra Riba ha explicat que es vol treballar conjuntament amb el comú de la capital i amb l’associació de comerciants del nucli històric per trobar un “ús institucional” per aquests espais.

Etiquetes

Comentaris

Trending