El Consell General encarrega als joves una reedició de la Constitució més entenedora per als 30 anys

Els dies 13 i 14 de març hi haurà els actes més tradicionals com les portes obertes al Consell General o les visites guiades a Casa de la Vall amb l'objectiu d'apropar la institució al ciutadà

Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila en la presentació dels actes dels 30 anys de la Constitució
Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila en la presentació dels actes dels 30 anys de la Constitució Albert Sanjuan

La Carta Magna arriba al seu 30è aniversari i el Consell General ha presentat els actes de celebració que van més enllà dels dies 13 i 14 de març. A banda dels actes tradicionals, aquest any s’ha demanat als alumnes de batxillerat de l’Escola Andorrana una reinterpretació de la Constitució amb un llenguatge més entenedor par arribar a aquest segment de la població. A banda, des de l’Escena Nacional d’Andorra també s’està preparant una obra de teatre sobre el procés constituent.

La síndica general, Roser Suñé, i la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, han estat les encarregades d’anunciar el programa d’activitats previstes per commemorar els 30 anys de la Constitució. Es tracta del primer any en aquest l’equip encapçalat per Suñé podrà fer una celebració sense restriccions per culpa de la pandèmia. L’objectiu, tal com ha comentat és “obrir les portes del Consell General a tota la ciutadania i donar-lo a conèixer”.

Els actes més tradicionals començaran el dilluns 13 de març a les 17 hores amb la jornada de portes obertes i les visites gratuïtes a la Casa de la Vall. Els infants podran participar en els tallers creatius que giraran al voltant del què és la Constitució i de coneixement del Consell General. 

L’endemà, 14 de març, Dia de la Constitució, continuaran les jornades de portes obertes i les visites guiades. Es comptarà amb l’actuació de l’Esbart Laurèdia a la plaça del Consell i l’audició de sardanes. A les 12 hores hi haurà el tradicional concert de l’ONCA al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Cal recordar que l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra també celebra enguany 30 anys. Una de les novetats és l’exposició fotogràfica que hi haurà al passadís que connecta Casa de la Vall amb la nova seu del Consell General. A la tarda hi haurà la tradicional recepció i discurs per part de la síndica general, Roser Suñé.

A banda d’això, s’està treballant amb tres activitats més per apropar la Carta Magna als diferents segments de la ciutadania. Un d’ells s’ha encarregat als alumnes de batxillerat de l’Escola Andorrana. La subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, ha explicat que “el perfil jove sempre ens ha preocupat i quan vam entrar a la Sindicatura t’adones que el Consell General està lluny dels joves”. Per aquest motiu, els han encarregat el treball de presentar la Constitució d’una manera entenedora i comprensible. “La feina no és fàcil. Han agafat cada article i adaptar-lo a un llenguatge molt més proper”, ha puntualitzat.

Des del Consell General s’ha signat un acord amb l’Escena Nacional d’Andorra amb l’objectiu de fer una representació teatral sobre el procés constituent. Segons Roser Suñé, serà una obra divulgativa i tindrà lloc al maig. El cost serà de 15.000 euros.

Finalment, també s’ha arribat amb una entesa amb Andorra Recerca+Innovació per dur a terme una anàlisi profunda del que va ser el procés de redacció de la Constitució, el què s’ha aconseguit fins ara i el futur. Es farà a través de la visió de politòlegs i es plasmarà en un llibre. Preguntada a la síndica genera sobre la vigència de la Carta Magna després de 30 anys, Suñé ha dit que “per a mi encara és vigent i hi ha aspectes que encara es poden estirar”. “No estem encara en el moment de canviar coses”.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending