¿Complement d'un acompte o avançament de dividends? Tensions de tresoreria!

Comentaris

¿Complement d\'un acompte o avançament de dividends? Tensions de tresoreria!
¿Complement d\'un acompte o avançament de dividends? Tensions de tresoreria!

¿Complement d’un acompte? ¿O avançament de dividends? Tensions de tresoreria, segur. Això és clar. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, desvia l’atenció respecte de les dificultats financeres governamentals barrejant conceptes i elements diversos. Presumptament, és clar. Vistes les dificultats que l’executiu ha tingut les darreres setmanes de l’any passat i les primeres d’aquest per poder afrontar els pagaments obligatoris que ha de fer, el Govern ha hagut de recórrer a la caixa de les parapúbliques. De fet, és un dels senyals d’identitat de DA: acudir als beneficis o a les reserves, ja sia de FEDA ja sia, i especialment, d’Andorra Telecom, per reduir dèficits. O maquillar-los. Que més enllà de ser lícit, en certa manera, si es vol, pot tenir tot el sentit comú del món: ¿per què fer créixer l’endeutament de l’Estat quan empreses estatals tenen adormits algunes dotzenes de milions d’euros? Fins aquí, tot correcte.

Fins i tot és clar que més aviat o més tard, els dividends de les parapúbliques s’acaben ‘agafant’. Perquè així està previst pressupostàriament i perquè així s’ha procedit en anteriors exercicis. Fins i tot, no és gens estrany que el Govern tingui tensions de tresoreria. No és habitual, però passa. Però mai com ara no havien coincidit tants elements contraris com perquè a poc d’iniciar un exercici i sense pressupost aprovat s’hagués de recórrer, ja, als dividends futurs de les parapúbliques. Encara que no, que segons Cinca no són dividends futurs. Són dividends passats. Referents al 2015 i no pas al 2016. El titular de Finances ha explicat, vagament encara que sigui i sense esmentar xifres ni tampoc entrar en els detalls de les dificultats financeres, que els diners als quals s’ha recorregut no són res més que “el complement de l’acompte” realitzat durant el 2015. I hi afegia encara Cinca que s’ha fet ara el complement una vegada ja s’ha tancat l’any. 

Doncs resulta que no. I el ministre ho sap ben bé perquè porta uns quants anys presentant públicament el tancament de la liquidació dels comptes de l’Estat. I mai no ha presentat aquest tancament el gener. Mai. Com a molt aviat els darrers dies de març. O la primera setmana d’abril, fins i tot. Perquè el tancament de comptes no es fa fins al 31 de març. Per tant, i com han assegurat diverses fonts coneixedores de l’operació, els 2,5 milions de FEDA als quals s’ha recorregut i els 14,5 milions d’Andorra Telecom que també s’han ‘agafat’ són “un avançament de dividends en tota regla”. Certament, és sols una qüestió comptable. Més tard o més aviat, probablement a mitjan exercici, l’acapte hi hagués sigut igual. Però mai abans s’havia hagut de recórrer a aquests dividends tan aviat. I aquesta és la qüestió de fons que s’obvia: les dificultats de tresoreria producte d’una mala previsió pressupostària arran de les línies polítiques traçades. La recaptació en matèria d’impost de societats i en relació a les taxes que graven el tabac, durant el 2015, va ser notablement inferior al que es pensava. Al fixat en el pressupost.

I per fer front als pagaments d’obligat compliment -només en nòmines cada mes el Govern desemborsa uns 8 milions d’euros; amb paga doble i gairebé el doble de la xifra al desembre-, davant la manca de tresoreria l’executiu hauria pogut optar per una altra fórmula de finançament. Però comportava haver d’anar contra endeutament i, per tant, fer créixer un deute públic que sense ser excessivament preocupant, comença a amoïnar vista la capacitat del país de generar recursos. Que és la que és i està molt limitada si no es vol incrementar la pressió fiscal. Per això s’hauria recorregut a l’avançament de dividends. En el projecte de pressupost per al 2016 -que encara està a tràmit parlamentari i que s’aprovarà, més tard que no pas aviat, al març, s’hi preveu uns ingressos procedents de la distribució de resultats d’Andorra Telecom i FEDA a raó de 26,3 milions en el primer cas i de 2,5 milions en el segon. Curiosament, 2,5. Just el que s’ha agafat. Segons Cinca, però, respecte del 2015. No pas del 2016. Ja fa la dita que en matèria de finances, al final el paper ho aguanta tot. Els qui no haurien aguantat serien els funcionaris si algun mes deixen de cobrar…

Comentaris

Trending