Clients de Banco Madrid demanen a l'Audiència espanyola que reclami l'informe de PwC sobre BPA

Comentaris

Clients de Banco Madrid demanen a l\'Audiència espanyola que reclami l\'informe de PwC sobre BPA
Clients de Banco Madrid demanen a l\'Audiència espanyola que reclami l\'informe de PwC sobre BPA

Clients de Banco Madrid (BM) han sol·licitat a un jutge de l’Audiència nacional espanyola que demani via comissió rogatòria a l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) el contingut íntegre del suposat informe elaborat per PricewaterhouseCoopers (PwC). El magistrat ha de decidir en els propers dies si dóna curs a la petició formulada pels sol·licitants i, en conseqüència, si envia la comissió rogatòria al Principat per tal que les autoritats judicials andorranes s’hi pronunciïn i en cas de no trobar-hi inconvenient des del punt de vista judicial facin el requeriment a l’AREB perquè aporti la documentació demanada.

La sol·licitud l’han feta les societats Marine Instruments SA i Luniaski SL en el marc de la querella que al seu dia van interposar contra el banc espanyol filial de BPA i contra els membres del consell d’administració d’aquella entitat. Els peticionaris demanen que s’aporti a la causa el contingut íntegre de tot el treball fet per PwC, amb els annexes que s’escaiguin, i degudament compulsat per tal que s’evitin sorpreses. La setmana passada l’AREB va anunciar que en data 29 de febrer PwC havia lliurat l’informe producte de la revisió i anàlisi dels comptes i clients de BPA. Una revisió que s’havia dut a terme just fins un mes abans però que continua oberta per aquells clients que encara no han passat ‘l’examen’. 

Marine Instruments SA, havia invertit gairebé 700.000 euros a Banco Madrid, i Liuniaski SL, hauria fet unes aportacions que, conjuntament, sumaven uns 2,5 milions d’euros, segons posava de relleu l’aute que al seu dia va emetre el jutge Fernando Andreu admetent la querella presentada. Segons les societats, l’informe de PwC seria determinant per demostrar que a BPA, matriu de Banco Madrid, s’hi feia blanqueig i, en conseqüència i com a mínim, la filial espanyola estaria ‘contaminada’. Segons l’AREB, les conclusions de l’informe elaborat per la consultora d’arrel americana -i que segons diverses fonts formalment no ha firmat cap treball que inclogui afirmacions en mode de conclusió com les advertides per l’AREB- evidenciaven que a BPA hi havia més de 900 comptes presumptament sospitosos d’haver estat eines per blanquejar diners.

D’aquells més de 900 comptes, un centenar serien d’altíssim risc vist que complirien alguns dels requisits més ‘perillosos’ imposats per PwC, i que mai s’han revelat quins eren. Més enllà d’això, també és clar que les jurisdiccions espanyola i andorrana (i, evidentment l’americana) tenen encara avui concepcions molt diferent i tipificacions igualment divergents quant a l’evasió fiscal. De forma genèrica, aquesta activitat no està degudament tipificada al Principat, amb la qual cosa l’evasió de naturalesa només fiscal no es pot considerar en cas delicte a Andorra. No hi concorre la circumstància de la doble incriminació que internacionalment es demanda davant segons quins procediments. 

Els dipositants de BM han recuperat més del 95% dels seus fons

Els clients de Banco Madrid han recuperat més del 95% dels seus dipòsits de fins a 100.000 euros i el patrimoni en fons d'inversió tot just un any després de la intervenció de l'entitat de banca privada, filial a Espanya de BPA. A dia d'avui, segons han informat fonts pròximes al procés citades per l’agència EFE, se'ls ha tornat tant els dipòsits de fins a 100.000 euros com el patrimoni dels fons d'inversió a la majoria dels clients, gràcies a la gestió de l'administració concursal i la participació del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD). En el moment de la declaració del concurs, 14.790 clients tenien confiats uns estalvis a Banco Madrid que sumaven en total uns 125 milions d'euros, dels quals s'han recuperat ja 119.500.000, el 95,6%. Això ha permès a uns 11.700 clients tornar a disposar dels seus fons, mentre que només a prop de 3.100 no se'ls ha tornat els seus estalvis ja sigui perquè no han contestat a la comunicació del FGD, que es va posar en contacte amb tots ells per procedir al reintegrament dels seus fons o perquè estan "afectats per alguna incidència de l'administració concursal". En el cas dels fons d'inversió, Banco Madrid comptava amb 21 en el moment de la declaració del concurs amb un patrimoni de 881 milions d'euros repartit entre 14.500 partícips. Després de la intervenció, aquests fons van passar a ser gestionats per Cecabank i es va poder procedir al reemborsament de les inversions als seus clients, el que a dia d'avui ha permès als clients recuperar 861 milions d'euros, més del 97,7% del total. Queden així tot just 20 milions d'euros per reemborsar que, segons les mateixes fonts, corresponen amb actius pendents de la liquidació o directament no han estat reclamats pels partícips.

 

Comentaris

Trending