El ‘rati cinegètic’ més plausible per al 2023: cada tres caçadors podran abatre un isard

(AMB VÍDEO) La comissió de caça es reuneix aquest dijous per analitzar les dades obtingudes dels recomptes fets les darreres setmanes, que evidencien un molt bon estat de la cabana, i fixarà els índexs de captura

Imatge d'un isard captat pels Banders aquests dies.
Imatge d'un isard captat pels Banders aquests dies. BANDERS

Si no hi ha un daltabaix molt gran o bé d’isards comptats -que segur que no hi serà- o bé de caçadors inscrits per a la Setmana de l’isard, el ‘rati cinegètic’ més plausible serà d’una anella per cada tres inscrits. És a dir, es mantindrà la ‘quota’ d’abatiments que ja hi va haver l’any passat. En tot cas, la comissió de caça es reuneix aquest dijous per analitzar les dades obtingudes dels recomptes fets les darreres setmanes, que evidencien un molt bon estat de la cabana, i fixarà els índexs de captura.

Aquest dimecres ha finalitzat del tot els recomptes. De fet, la feina grossa estava feta de fa uns dies però aquests darrers dies, especialment els banders -encara que com és sabut en els recomptes també hi participen els caçadors- han acabat de tancar alguns serrells. Han acabat d’afinar. En alguns vedats, al terreny cinegètic comú… El que és clar és que hi ha un bon estat generalitzat de l’espècie. Els isards pugen sans i les femelles, més encara en un hivern ‘dolç’ com el que hi ha hagut, han pogut criar bé.

Un cabrit d'isard vist pels banders aquest estiu.

Relacionat

El bon estat de la cabana d’isards augura una altra ‘Setmana’ de rècord

L’índex de creixement, és a dir, el nombre de cabrits que cada temporada neixen de nou, acaba sent fonamental a l’hora de calcular l’índex de captures. Sembla evident que tant la cabana en global com la xifra de cabrits en concret serà enguany novament superior a la del curs anterior. És a dir, el 2023 se superaran els 1.300 animals vistos, inclosos 327 cabrits, el 2022. Però també serà elevat el nombre de caçadors i això en el moment de fer el repartiment de les anelles també compta. És clar. L’any passat, per a la Setmana de l’isard, que enguany s’escau del 10 al 17 de setembre, hi va haver 625 inscripcions. Eren 24 més que el 2021.

Caldrà veure quants caçadors s’han inscrit per a la setmana cinegètica d’enguany. Però els consultats recorden que els darrers temps, igual com ha crescut la cabana d’isards, també s’ha fet gran el nombre de caçadors. Sortosament per als animals, no al mateix ritme. Però sí que apareixen una mitjana d’entre 20 i 30 caçadors més en els registres. Unes inscripcions, però, que són només teoria. Inflar les xifres. Perquè molts caçadors saben que sobre el terreny, el nombre de practicants de la caça son molts menys. De caçadors efectius, expliquen amants de la cinegètica, a Andorra actualment no s’arriba als 400. I aquesta xifra inclou molta generositat.

Comentaris (6)

Trending