Cinca justifica la costosa auditoria de PwC com a garantia perquè els clients de BPA "recuperin els seus diners"

Comentaris

Cinca justifica la costosa auditoria de PwC com a garantia perquè els clients de BPA \"recuperin els seus diners\"
Cinca justifica la costosa auditoria de PwC com a garantia perquè els clients de BPA \"recuperin els seus diners\"

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dijous al Consell General que la llarguíssima i costosa auditoria de comptes i clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que està acabant de fer PricewaterhouseCoopers (PwC) tenia com a objectiu “donar la possibilitat als clients de recuperar els seus diners”. És l’enèsima versió que el titular de Finances dóna per justificar l’auditoria a la qual no li’n vol dir, el ministre, auditoria. Cinca ha reconegut que la intervenció i tot el procés que fa més de deu mesos que dura es devia solament a “un problema de sospita” de blanqueig. Res més.

Cinca ha fet aquestes manifestacions en el marc del debat parlamentari sobre el projecte de llei de pressupost de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per al 2015. Sí, per al 2015. Justament, aquest fet, que sigui un pressupost per a un exercici que ja s’ha acabat, ha fet posposar el debat una bona estona. El ministre i diferents assessors han hagut d’avaluar els dubtes legals plantejats pel grup parlamentari liberal. L’oposició ha estat força crítica amb la gestió que s’ha fet de l’elaboració d’un pressupost de 20,7 milions d’euros centrats, majoritàriament, en el cost dels treballs encomanats a PwC. Tots els grups de l’oposició, d’una manera o altra, han retret al Govern, que ha aprofitat el debat per tornar a justificar la seva actuació en el ‘cas BPA’ i la genialitat de tot el procés, la deficient tramitació del projecte de llei. El projecte de llei s’ha acabat validant amb 15 vots a favor, sis en contra i tres abstencions. Faltaven diferents consellers liberals i els del PS s’han abstingut.

Més enllà del resultat de la votació, previsible, d’allò més destacat han estat els comentaris i justificacions del ministre de Finances, Jordi Cinca. Cinca ha ofert un nou motiu pel qual s’ha fet l’auditoria de PwC. Ha assegurat que l’anàlisi “no ha estat encaminada a trobar més casos més enllà dels citats en la nota del FinCEN o els ja judicialitzats. Són treballs necessaris i cabdals per donar la possibilitat als clients a recuperar els seus diners. No estàvem davant un cas de falta de solvència i, onze mesos enrere, de liquiditat. És un problema de sospita que a l’entitat es blanquejaven diners”. Per tant, l’anàlisi “de comptes en sí i dels clients i altres comptes que hi estaven associats estaven dirigits a poder ser alliberats”. 

Cinca ha justificat que s’hagi tirat set anys enrere, que s’hagi sol·licitat acreditació documental dels moviments i operatives fetes des del 2008. “Hem anat a l’estàndard més alt. I això sí que ha estat una petició explícita del Govern transmesa a l’AREB. No podíem deixar cap mena de dubte. No ha de quedar ni el més mínim dubte sobre l’honorabilitat dels comptes. Aquest procés ha demostrat que molta gent, fora d’Andorra, està disposada a qüestionar la credibilitat de la plaça financera andorrana. Per tant, calia dur a terme un procés impecable, irreprotxable, encara que es faci llarg i sigui costós”. Ha assegurat que el cost dels treballs fets per PwC es veurà amb el temps que estan degudament justificats tant per la complexitat com per les hores i les persones que s’hi han invertit. 

També ha explicat que, al final, els treballs s’han dividit en dues fases. Una amb un cost d’11 milions i escaig i una altra d’uns 2,5 milions. Aquests dos trams d’anàlisi vindrien definits per la necessitat que s’aclarís la situació d’un important gros de clients que havia quedat en una zona grisa. Després de la segona revisió, sobre la majoria de comptes “no hi hauria cap mena de dubte”. Amb un to entre irònic i xulesc, el ministre, durant la justificació del per què del pressupost que es presentava, ha afirmat que “no ens podem arronsar davant l’amenaça de demandes (contra el Govern), que tindrien efecte a tots els ciutadans, per haver defensat a capa i a espasa els interessos generals i l’estabilitat econòmica del país davant d’interessos privats i particulars”. 

En aquest marc, Cinca s’ha fet tot un seguit de preguntes retòriques per justificar l’elevat preu de l’auditoria encomanada a PwC. I així, per exemple, s’ha demanat “quin cost hauria tingut per a l’Estat que no s’hagués pogut garantir l’estabilitat de la plaça financera”. O què hauria passat si no s’hagués pogut articular “una solució” donant per fet que està segur, per activa i per passiva, que s’ha fet i s’està fent allò que convenia. També ha assegurat que malgrat que encara no hi ha una data concreta per a la resolució del cas, sí que “estem a les portes de poder-ho fer. I tothom té el desig que s’arribarà a bon port”.

Comentaris

Trending