Cinca evita reconèixer la 'condonació tributària' a una joieria però admet problemes d'interpretació legal

Comentaris

Cinca evita reconèixer la \'condonació tributària\' a una joieria però admet problemes d\'interpretació legal
Cinca evita reconèixer la \'condonació tributària\' a una joieria però admet problemes d\'interpretació legal

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha evitat admetre que es va ‘condonar’ una important suma de diners a una empresa del sector de la joieria que hauria evitat abonar l’IGI que els inspectors de l’administració tributària consideren que hauria d’haver abonat. I d’aquí que s’obrís un expedient que finalment es va deixar morir i no es va voler defensar, si calia, davant els tribunals. Cinca ha negat que hi hagués cap frau que hagués quedat impune i ha reconegut, això sí, diferències de criteri en la interpretació del denominat crèdit fiscal amb el sector de la joieria. El crèdit fiscal és el que derivava d’aquells productes importats abans de l’entrada en vigor de la normativa actual en matèria d’IGI però que, en canvi, no van ser adquirits pel client final fins que la llei ja era vigent.

Cinca ha hagut de respondre a una pregunta formulada pel president del grup mixt i líder parlamentari del PS, Pere López, durant la sessió de control que es fa aquest dijous al Consell General. El ministre de Finances ha recorregut al seu discurs fluid i hàbil per no admetre la ‘condonació’ però tampoc negar-la del tot, conscient que és notori el malestar al departament d’inspecció tributària per la maniobra realitzada i que estalvia centenars de milers d’euros a una empresa concreta. Per contra, el titular de Finances ha explicat que l’esmentat servei inspector ha obert des del 2014 un total de 257 expedients, dels quals se n’han tancat 205. Arran de la seva obertura s’han regularitzat quotes tributàries per un import total de 2,2 milions i això ha suposat un recàrrec de 74.000 euros i unes sancions de 663.000 euros.

Sobre les diferències de criteri en relació al crèdit fiscal, que finalment va ser el forat emprat per l’empresa en qüestió per escapar-se sense pagar i, és clar, sense sanció, Cinca ha reconegut que no només han existit, si no que s’han hagut de fer nombrosos comunicats tècnics i tota mena d’aclariments. Però no ha aprofundit en aquesta qüestió al·legant, cosa que sol ser molt habitual, que aquest tema s’allunyava de l’objecte inicial de la pregunta de López i, en conseqüència, no disposava de les dades. El parlamentari socialdemòcrata ha posat de relleu la diferència de model defensat per la seva formació amb el que finalment s’aplica producte de la majoria demòcrata. I ha evidenciat que els terminis de prescripció, en molts casos i a parer del PS, són molt breus i això facilita una possible via d’escapatòria als eventuals defraudadors.

Cinca ha defensat la normativa actual i la feina feta per l’administració tributària, i especialment pel seu màxim responsable i alhora president de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa. I ha explicat que encara és aviat i la llei de bases de l’ordenament tributari encara no prou madura com per plantejar-se canvis de certa rellevància. Sí que ha reconegut, però, que hi ha limitacions quant als recursos humans encara que això no impedeix, a parer del ministre, fer una notable feina. No obstant, en breu es preveu dotar de més personal l’administració tributària, especialment en aquelles àrees d’atenció al públic.

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending