Cinca assegura sense conèixer la querella que el que manté Samarra "és senzillament fals"

Comentaris

Cinca assegura sense conèixer la querella que el que manté Samarra \"és senzillament fals\"
Cinca assegura sense conèixer la querella que el que manté Samarra \"és senzillament fals\"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que “és senzillament fals” el que li atribueix l’expresident d’Orfund, Joan Samarra. I ha opinat que la querella interposada pel màxim responsable del consell d’administració del que era el grup fonedor és “un nou episodi dels que ja hem viscut i dels molts que encara ens queden per viure”. El titular de Finances ha garantit que accions com la impulsada per Samarra “no afectarà l’estabilitat de l’executiu”.

Preguntat per l’acció judicial davant del Tribunal de Corts, Cinca ha explicat que entén que és una continuació de les accions que ja es van fer a Barcelona i de les quals “no se m’ha notificat mai res”. Per tant, ha arribat a dir que o bé no es va prendre en consideració aquella querella o bé, fins i tot, ha deixat entreveure, potser no es va arribar a presentar. Sobre la querella anunciada aquest dimecres per la representació lletrada de Joan Samarra, el titular de Finances i al seu dia director general del grup Orfund ha afirmat que “no puc anar més enllà del comunicat; si mai se’m tramet ja faré la valoració” oportuna, ha reblat un Cinca per a qui, el que ha llegit, “és senzillament fals però no m’hi vull referir més” per no donar-hi més importància.

Per al portaveu governamental, estava clar que una vegada fora del gabinet Jordi Alcobé s’havia de buscar un altre front per continuar “fustigant, apretant i pressionant” el Govern. És “un nou episodi dels que ja hem viscut i dels molts que encara ens queden per viure”, encara que segons el parer del titular ministerial “ni a mi ni a l’equip governamental” no els causa cap gran maldecap la querella. “Per aquesta via segur que no s’afectarà l’estabilitat del Govern”, ha conclòs.

Querella davant el Tribunal de Corts

L’expresident de la societat Orfund, Joan Samarra Naudi, ha presentat una querella aquest dimarts contra l’actual ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que havia estat un dels màxims responsables executius de la companyia fonedora d’or amb seu a Ordino, i contra un altre dels principals executius de la societat, l’espanyol Manuel Terren. La querella criminal en què s’acusa Cinca i Terren d’apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals s’ha formalitzat davant el Tribunal de Corts atesa la condició d’aforat del ministre.

Segons un comunicat emès pel representant legal de Samarra al Principat, Alfons Clavera, la querella és conseqüència dels dubtes i els interrogants que li haurien aparegut a l’expresident d’Orfund -inactiva però encara donada legalment d’alta pel fet d’estar travada per diversos embargaments- pel fet d’haver tingut “coneixement de l’existència de la societat panamenya, Mariette Holding, en data 5 d’abril de 2016, quan el senyor Jordi Cinca va efectuar una roda de premsa per explicar la seva implicació en l’afer anomenat ‘Papers de Panamà’, en el que sortia el seu nom a través d’aquesta societat”. Terren va passar a ser el tenedor de les accions d’aquella societat quan Cinca les va deixar.

Segons fonts properes a l’expresident d’Orfund, la querella interposada davant la jurisdicció andorrana és la continuació, amb nous elements que haurien succeït estrictament i exclusivament al Principat, de la querella inicialment presentada davant els tribunals de Barcelona i que la setmana passada va ser interposada als jutjats del Prat de Llobregat atès que per una qüestió de territorialitat, la jutgessa instructora de la Ciutat Comtal que va conèixer la causa se’n va desentendre en considerar que d’existir la denunciada apropiació indeguda aquesta s’hauria donat a l’aeroport del Prat, que és on arribaven, en territori espanyol, els lingots d’or procedents de diversos països africans.

Com la querella ‘espanyola’, malgrat que hi ha delictes que ja s’explica que haurien a data d’avui prescrit - administració deslleial i apropiació indeguda tipificats als articles 240 i 212 del Codi penal-, es recorda que el delicte que es considera principal, el del blanqueig de diners de l’article 409, subsistiria i, per tant, inclouria i reviscolaria els dos anteriors.

Segons el comunicat emès des del despatx de la representació lletrada de l’expresident d’Orfund, “el senyor Samarra només pretén defensar els seus legítims interessos que, a més de produir la fallida de l’empresa, també van provocar la declaració de la seva fallida personal, amb el consegüent perjudici patrimonial i moral que li ha comportat. Alhora, vol que sigui públic i notori que no va tenir, ni té, cap vincle amb la presumpta activitat il·lícita que es denuncia” L’escrit acaba dient que “a partir d’aquest moment, el Tribunal de Corts ha de decidir sobre la seva admissió a tràmit i la pràctica de les diligències, motiu pel qual no es produirà cap declaració ni comentari sobre aquesta qüestió amb la finalitat de no interferir amb el normal funcionament de la justícia”.

Comentaris

Trending