Cinca admet “preocupació” perquè la Batllia hagi implicat dues interventores en el desgavell del SAAS

Les dues funcionàries havien de declarar divendres en qualitat de testimoni i les imputacions fetes el dia abans per l’exdirector econòmic de la parapública va portar un canvi de situació processal

-
-
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha afirmat aquest dimecres que és “clar que tenim preocupació que es pugui posar en dubte el treball de dues interventores de l’Estat que creiem que han exercit correctament la seva feina”. El titular ministerial es referia a les dues funcionàries que la Batllia ha encausat en el marc de la investigació pel desgavell comptable i administratiu que suposadament hi va haver al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) durant l’etapa en què va estar comandat per Lluís Burgués i Quirze Font.

El ministre de Salut, Carles Álvarez, i el titular de Finances, Jordi Cinca, han reconegut, tal i com ja va avançar dissabte l’Altaveu, que dues interventores governamentals han estat immerses en el procés d’investigació que deriva de la causa en la qual la batlle Maria Àngels Moreno ha unit les diligències fetes per la fiscalia arran de la documentació aportada pel propi Govern i la querella presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) en relació a diversos comportaments presumptament delictius i que connectarien amb pràctiques lligades a corrupteles.

La interventora general de l’Estat i la interventora delegada davant el SAAS havien de declarar divendres en qualitat de testimoni en el marc de la causa. El dia abans, però, va prestar declaració durant sis hores davant la instructora un dels principals encausats en l’afer, qui va ser director econòmic i de recursos generals del servei hospitalari Quirze Font. Arran de les explicacions i imputacions fetes per Font, que va repartir a tort i a dret per tal de diluir la seva eventual responsabilitat en el desgavell gestor del SAAS, Moreno va decidir canviar la situació processal de les funcionàries públiques.

El Govern està convençut que tant la interventora general com la delegada a l’hospital han fet correctament la seva feina i els donen tot el suport

D’aquesta manera, la batlle va dictar un aute pel qual suspenia la declaració de les interventores, que emplaçava per a més endavant en qualitat, ara i segons que ha explicat Cinca, d’investigades. Aquesta terminologia equival a la imputació històrica espanyola o al terme més emprat en l’ordenament jurídic andorrà d’encausament. És a dir, incloure una persona en el marc d’una causa com a sospitosa d’haver pogut cometre un delicte. Si el terme té aquesta accepció aparentment negativa, també té una connotació positiva que entronca amb majors garanties processals.

Cinca ha explicat que el canvi de situació processal “és una mesura presa per la batlle en defensa dels interessos i dels drets” de les dues interventores, que així tindran accés al contingut íntegre del sumari i podran gaudir d’assessorament jurídic. De fet, en ser encausades han d’acudir, quan siguin citades, davant de la instructora assistides d’advocat. El ministre de Finances, del qual orgànicament depenen les dues investigades, ha explicat que el procés judicial tot just es troba en fase d’instrucció.

El ministre ha assegurat que el Govern viu l’afer “amb absoluta tranquil·litat” i “fent costat” a les dues interventores. Alhora, però, està preocupat pel fet que es pugui posar en dubte la tasca realitzada per aquestes dues professionals de la fiscalització i control dels comptes públics.

L'hospital de Meritxell té ingressats actualment només una persona.

Relacionat

La Batllia implica dues interventores de Govern en el desgavell administratiu i comptable de l’hospital
-

Relacionat

L’hospital s’afegeix a la causa contra Burgués i Font per poder reclamar el perjudici sofert

Comentaris

Trending