Cinc pacients han rebut des del 2013 un cordó umbilical donat a Andorra

La comissió de seguiment del programa destaca l’elevada participació de la població andorrana en la iniciativa

Comentaris

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

Des que Andorra va entrar al programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical, ja són cinc les persones que s’han pogut beneficiar de trasplantaments provinents del Principat. Així s’ha posat en relleu durant la reunió de la comissió de seguiment celebrada aquest divendres, que també ha valorat de forma positiva les elevades xifres de participació de les dones que tenen el seu fill al país.

Les xifres situen l’hospital de Meritxell en la quarta posició de les 58 maternitats que integren el programa Concòrdia, format per centres sanitaris de sis comunicats autònomes espanyoles, a més a més de l’andorrà. Concretament, l’any 2017, del total de parts efectuats, un 56% de les dones havien acceptat ser donants de cordó. La dada va pujar fins al 72,3% el 2018 i, en els vuit primers mesos del 2019, es frega ja el 75%. Pel que fa a les mostres recollides, han passat del 32% dels parts en el 2017 al 39% l’any passat. Enguany, però, s’ha registrat una davallada fins al 27%.  

Des de la comissió es valora de forma especialment positiva aquesta elevada participació. Es tracta d’un fet que, asseguren, posa de manifest el compromís de la població andorrana amb l’acte de la donació de cordó umbilical. També s’ha destacat la qualitat de les mostres recollides que remarca la bona tasca dels professionals que participen en el programa. 

Un punt que també s’ha explicat en la reunió és que, enguany, s’ha fet un nou trasplantament amb un cordó umbilical provinent d’Andorra. Es tracta de la cinquena vegada que, des de la integració de l’hospital de Meritxell al programa, succeeix això. Des de la comissió es destaca que la dada posa de manifestat el correcte desenvolupament de la iniciativa.

En la reunió també s’ha aprofitat per tractar els avenços duts a terme per posar en funcionament el programa de donació de medul·la òssia a Andorra durant el primer trimestre del 2020. A més, s’han fet avenços perquè la donació i extracció de teixits i òrgans pugui ser una realitat en el termini més breu possible, començant per la còrnia. 

Comentaris

Trending