Cau una de les principals acusacions contra BPA: l'absolució pel cas dels suborns en la causa Emperador es referma

Comentaris

Cau una de les principals acusacions contra BPA: l\'absolució pel cas dels suborns en la causa Emperador es referma
Cau una de les principals acusacions contra BPA: l\'absolució pel cas dels suborns en la causa Emperador es referma

Un dels arguments amb què la batlle instructora del ‘cas BPA’ mantenia l’acusació que les operacions de caixa eren delictives perquè els diners compensats procedien de delictes com el suborn i l’extorsió acaba de caure del tot. La fiscalia anticorrupció espanyola només ha recorregut la sentència de l’Audiència nacional espanyola que absolia sis policies i dos civils vinculats al ‘cas Emperador’ per a dos dels implicats. Per a la resta, l’absolució esdevé ferma. I referma la posició de BPA i els seus gestors i dirigents que les compensacions que feia tota la plaça financera tenia com a rerefons dipòsits producte només de l’evasió fiscal. I el delicte fiscal fins ara encara no està tipificat de forma genèrica al Principat.

La vinculació de les dues persones contra les quals la fiscalia espanyola encara segueix la causa -un policia i un empresari xinès- amb BPA és molt col·lateral, irrisòria. De fet, els advocats defensors que treballen en el marc de la causa BPA sempre han mantingut que l’empresari xinès que es continua acusant, Yong Ping Wu Liu, no tenia relació amb Gao Ping, suposat cap de la trama Emperador i els diners de la qual, segons la Batllia, haurien anat a parar a BPA com a pas previ per arribar a la Xina majoritàriament a través de compensacions protagonitzades en gran mesura per l’empresari espanyol Rafael Pallardó, que sempre ha mantingut que els diners que ell movia tenien solament com a origen el frau fiscal.

La instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, mantenia per activa i per passiva i així consta en l’aute de processament dels 24 gestors i directius de BPA per als quals la fiscalia dirigida per Alfons Alberca sol·licita elevades penes de presó i quantioses multes econòmiques i inhabilitacions professionals, que era evident que els diners que arribaven a BPA suposadament de la trama xinesa tenien un rerefons delictiu perquè a Espanya hi havia una causa oberta en què s’acusava un seguit de policies, sis en concret, d’haver estat objecte de suborns. S’entenia que suposadament se n’havien beneficiat alhora que, suposadament també, per beneficiar els empresaris xinesos que presumptament els untaven feien des de tràfic d’influències a extorsions.

Però ja al desembre, l’Audiència espanyola va dictar una sentència que absolia, amb un vot particular en contra, és cert, els acusats en considerar que no es podien acreditar les acusacions. Que no hi havia suficients elements per mantenir que els policies havien tret profit ‘d’ajudar’ als empresaris xinesos i que els empresaris xinesos ‘guanyaven’ els diners gràcies a tot un seguit de maniobres il·legals. Entre els beneficis que haurien obtingut els policies s’explicava que hi havia des d’un pernil a algunes caixes de vi. O entrades per anar a veure ‘corrides’ de toros o partits del Madrid al Bernabéu. Però res d’això no es donava per inequívocament provat en la sentència de primera instància.

Ara la pròpia Audiència espanyola ha comunicat a sis dels imputats que queden alliberats de qualsevol càrrec atès que la fiscalia anticorrupció no ha presentat recurs en contra de la seva absolució. Per tant, la resolució passa a esdevenir ferma per a ells. I la relació dels altres dos amb BPA és molt ínfima, segons les fonts consultades, que han indicat com de cabdal és que la sentència esdevingui ferma i absolutòria atès que Mingorance, en el seu aute de processament en què es referia a aquesta causa i al fet que s’havia de resoldre en breu -ho deia l’agost passat- partia de la base que seria condemnatòria.

De fet, la immensa majoria de les acusacions que s’han anat formulant en contra de BPA tenen com a rerefons causes instruïdes a Espanya que encara no s’han jutjat mai però que es dóna per fet, ho donen per fet la batlle i el fiscal, que condemnaran els implicats per alguna cosa més que l’evasió fiscal i, en conseqüència, això els permet dir a la instructora i al ministeri públic que el banc andorrà intervingut era un cau de lladres. De moment, però, el pal de paller de les acusacions, el suborn, per exemple, en el marc de l’’operació Emperador’ ha decaigut. I és la causa Emperador la mare dels ous. Perquè són les compensacions fetes per Pallardó i que s’associen a la trama xinesa l’únic argument de pes que sosté la causa general del ‘cas BPA’.

Comentaris

Trending