Carles Jordana, la cadira al Consell d’Europa i l’embolic de la delegació no paritària

Els demòcrates collen fort perquè sigui l’ex-liberal Carine Montaner qui passi a ocupar el lloc que el grup mixt va atorgar a Víctor Naudi i així resoldre el conflicte sorgit per no respectar les normes de paritat de l’organisme d’Estrasburg

Comentaris

Carles Jordana durant una intervenció passada davant el plenari del Consell d\'Europa.
Carles Jordana durant una intervenció passada davant el plenari del Consell d\'Europa.
Malgrat que el més senzill, per resoldre l'enèsima dificultat sorgida arran de l'organització del Consell General en aquest cas relacionada amb la delegació al Consell d'Europa, semblava que era que els demòcrates canviessin la posició dels seus dos representants (de suplent a titular i de titular a suplent), DA considera que ells no han generat el problema i, en tot cas, collen fort perquè qui salti sigui el representant d'SDP, que el grup mixt va elegir perquè ocupés la quota que els tocava.

El conseller demòcrata Carles Jordana s’aferra a la cadira del Consell d’Europa. El president de la delegació andorrana a l’organisme amb seu a Estrasburg considera, igual com DA, que no han de ser ells els qui han de pagar els plats trencats de la badada que va suposar l’advertència feta dilluns per una dotzena d’altres delegacions a Andorra per l’incompliment de les normatives en matèria de paritat. La representació andorrana ha de tenir un home i una dona entre els dos membres titulars de la delegació. I després de la reorganització del grup parlamentari mixt i els canvis que s’han fet en cascada, ara són dos homes els titulars. Veient que DA té un altre conseller (en aquest cas consellera, Patrícia Riberaygua) com a suplent, semblava que el més senzill era fer un canvi de rols -Riberaygua per Jordana- i matar aquí la qüestió. Però com que el gos no és mort, la ràbia tampoc.

Els demòcrates atribueixen tots els mals als components del grup mixt i creuen que ells no han de pagar els plats trencats. Així les coses, i per no haver de fer cap canvi, estan collant fort perquè l’ex-liberal Carine Montaner ocupi el lloc que inicialment els actuals integrants del grup mixt van atorgar a Víctor Naudi. I així tancar el problema. Perquè la situació s'ha de solucionar atès que hi ha un compromí­s ferm amb el Consell d'Europa de fer-ho. I, a més a més, s'ha de portar al plenari del Consell General perquè els nous 'nomenaments' siguin votats. Però si Montaner fos l’escollida, llavors Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es quedaria sense representació. Perquè qui també podria agafar la plaça que ara ostenta Naudi seria Sílvia Bonet. I la parlamentària no hi faria fàstics, ben al contrari, ni tampoc DA hi diria res. Però Bonet ja no forma part dels progressistes. La darrera solució passaria perquè no fos ni Montaner ni Bonet i que la plaça que fa tot just una setmana es va votar en favor del representant parlamentari d’SDP acabi anant a Rosa Gili. Per ara, aquest darrer escenari no s’ha plantejat. En ben poques travesses entra.

Els consellers del grup 'mega mixt' consideren que DA no es pot treure de sobre les puces atès que Sindicatura va avalar els canvis i el president de la delegació tampoc no hi va dir res

Bona part del grup mixt considera que DA no es pot espolsar les puces de la manera que ho està fent, mirant cap a un altre cantó quan es busca una solució considerant que tots els problemes vénen de la tensa situació viscuda al grup calaix de sastre. Les fonts consultades recorden que si bé es va proposar Víctor Naudi per ocupar la plaça de titular, ningú no va parar compte que vist que l’altre titular era Carles Jordana no es respectava la qüestió de la paritat. Però el ningú també incumbeix des de Sindicatura que va validar la candidatura i la va elevar al plenari -que la va votar per la via d’urgència- fins al propi Jordana, que presideix la delegació hi havia de saber quin pa s’hi donava.

Les fonts consultades han explicat que esperen que hi hagi una posició de força entre els representants parlamentaris d’Unió Laurediana (UL) i Ciutadans Compromesos (CC), és a dir, els escindits liberals, per tal que juntament amb altres membres del grup mixt es posi pressió perquè siguin els demòcrates els qui canviïn. Però fonts properes a aquesta darrera formació afirmen que no és tan senzill. Perquè Patrícia Riberaygua ja presideix la delegació andorrana a la Francofonia. I no pot estar al davant de tants grups internacionals. I tot plegat obligaria a fer diversos canvis en cascada. 

Total, tots els grups tenen assumida la importància, i a més de veritat, que té el Consell d’Europa. Més enllà dels temes que s’hi tracten, molt sovint d’interès real, és un magnífic fòrum per fer relacions de nivell. Però establerta aquesta base, més cert és encara que el Consell General sembla cada dia que passa més abonat a perdre temps en ximpleries. Banalitats. En resoldre a canonades badades de pa sucat amb oli i deixar passar allò que realment hauria d’esdevenir el centre de l’interès real i necessari.

El ple del Consell d'Europa.

Relacionat

La delegació al Consell d’Europa ‘salva els mobles’ com pot a Estrasburg i el Consell haurà de votar per cinquè cop la seva composició
Sindicatura bada i el Consell d’Europa ‘aparta’ la delegació andorrana per no respectar les normes de paritat 

Relacionat

Sindicatura bada i el Consell d’Europa ‘aparta’ la delegació andorrana per no respectar les normes de paritat 

Comentaris

Trending