Carles Álvarez Marfany ja fa contactes com a ministre de Salut

Comentaris

Carles Álvarez Marfany ja fa contactes com a ministre de Salut
Carles Álvarez Marfany ja fa contactes com a ministre de Salut

El fins dijous conseller major del comú de Sant Julià de Lòria, Carles Álvarez Marfany, ja ha estat fent aquests darrers dies diversos contactes, especialment telefònics, que deixen ben clar que serà el proper ministre de Salut. El cap de Govern, Toni Martí, ja havia comunicat aquesta situació al seu cercle més proper: Álvarez Marfany serà el relleu de Rosa Ferrer. L'interessat, però, no havia confirmat obertament la seva predisposició a acceptar l'oferiment fet fa tot just una setmana o deu dies pel màxim responsable de l'executiu. Els darrers moviments duts a terme pel farmacèutic lauredià donen per fet, segons totes les fonts consultades, que es farà càrrec del ministeri vacant des de la dimissió de la líder de la Coalició d'Independents (Cd'I) d'Andorra la Vella. De fet, dilluns mateix es podria publicar al BOPA el decret de nomenament. En tot cas, aquest pas formal no s'allargarà massa dies més.

Martí anunciarà durant la setmana que ve com queda el gabinet ministerial després de la sortida de Ferrer. De fet, durant el discurs de Cap d’Any, el màxim responsable de l’executiu ja va anunciar que ben aviat diria com quedava l’equip que afrontaria el repte de consolidar aspectes com la reforma sanitària, l’acostament a la Unió Europea, els canvis en matèria de transferències i competències o les modificacions relacionades amb la Funció Pública. Anunciada ja fa uns dies la incorporació de Consol Naudí com a secretària d’Estat de Relacions Institucionals encarregada de la negociació amb els comuns, descartat que qualsevol dels actuals ministres actuals es fes càrrec de Salut i redistribuïdes algunes funcions (Ocupació torna a estar sota el lideratge del titular d’Interior i Justícia, Xavier Espot, que prescindirà de la secretària d’Estat Cathy Juan, que retornarà a la seva plaça del comú d’Encamp; a Funció Pública que passa a dependre del responsable d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé), a Martí només li falta publicitar, en principi, el nom del recanvi més directe de Rosa Ferrer.

Álvarez Marfany, la tria del qual està causant una sorpresa relativa en el món sanitari, vist que no entrava en cap travessa prèvia, li permetrà tancar, com a mínim, un parell de cercles a Toni Martí. D’entrada li permet resoldre la vacant al ministeri de Salut després de diverses negatives (ni Josep Delgado ni Xavier Montané, per exemple, no han acceptat la proposta del cap de Govern, que tenia a la reserva una Ester Fenoll a qui mai no s’ha plantejat formalment que fes el salt de la secretaria d’Estat de Benestar a la direcció política de tot el ministeri) amb una persona que coneix el món sanitari i la seva gestió. No en va no deixa de ser un empresari, el lauredià. Després, facilita l’apuntalament del projecte polític de recanvi d’Unió Laurediana a Sant Julià. 

Carles Álvarez Marfany formava part de l’equip que va presentar UL el 2011 per al comú lauredià, i durant el mandat s'ha encarregat d'aspectes socials, de comerç o d'agricultura. El 2011 UL tenia el suport de Demòcrates per Andorra (DA) i sempre va constar el farmacèutic com un dels ‘taronges’ integrats a l’equip. De fet, Álvarez Marfany va arribar a presidir el 2012 la secció local de DA a la parròquia. Ara, quan hi ha hagut moments de tensió entre les dues formacions, normalment el qui es preveu que acabi sent ministre va amagar el cap sota l’ala. I va declinar haver-se de posicionar a favor dels uns o dels altres. O en contra dels altres o dels uns. Al comú, Álvarez Marfany ha estat un dels impulsors de les fires amb les quals Sant Julià ha mirat de dinamitzar-se aquests darrers anys.

Titular d’una farmàcia a l’avinguda Riberaygua de la capital des de l’agost del 1989 (justament, assegurar la continuïtat del negoci podria haver estat un dels mal de caps del futur ministre, ja que segons la legislació vigent cada establiment farmacèutic va lligat a un titular i aquest ha de regir de forma habitual la farmàcia), és llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Navarra. Ha tingut càrrecs de responsabilitat al Col·legi de Farmacèutics, un dels col·lectius professionals del país més enllà dels funcionaris amb més força (juntament amb els dels metges, per exemple, amb els quals ara haurà d’entendre’s), i ha estat, per exemple, un dels promotors del nou oratori al Coll de la Gallina. La seva vocació religiosa és força de domini públic. Com és clar que fins que va arribar al comú lauredià qui havia ostentat més rellevància en càrrecs polítics era el germà de Carles, Miquel, que va ser subsíndic i, també i amb posterioritat, ministre d’Economia.

Quan es confirmi l’aterratge d’Álvarez Marfany al ministeri, s’haurà de confirmar, també, la continuïtat de tot un seguit de càrrecs que hi van lligats i que estan per sota. Llocs com els de Josep Casals en la direcció general del ministeri, un càrrec que segons algunes fonts està en l'aire. La ja citada Ester Fenoll a la secretaria d’Estat, o Lluís Burgués a la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Si no hi ha grans moviments de peces, sembla evident que un dels fitxatges estrella de Rosa Ferrer, la doctora Lola Ruiz, continuarà en l’engranatge ministerial. Ruiz, experta gestora sanitària amb anys de bagatge en diversos centres de l’Estat espanyol, hauria de ser l’encarregada de fer efectiva la implementació de la reforma sanitària. Amb el poc temps que fa que és al país, ja s’ha guanyat entre els professionals una notable reputació. Formalment, figura com a directora assistencial del SAAS, una funció que li fa ser, de fet, la màxima responsable del geriàtric del Cedre, per exemple.

Comentaris

Trending