Campanya ciutadana contra el projecte de recollida d'ADN dels gossos

Comentaris

Campanya ciutadana contra el projecte de recollida d\'ADN dels gossos
Campanya ciutadana contra el projecte de recollida d\'ADN dels gossos

Encara no 24 hores després que els comuns i el Govern anunciessin sense embuts que els propietaris de gossos hauran de sotmetre els animals, paguen de la seva butxaca, la dels propietaris, és clar, a analítiques per tal de poder-los recollir l’ADN, ja s’ha posat en marxa una campanya a la plataforma change.org reclamant la retirada del cens que es preveu com a base de dades per poder sancionar els titulars incívics de cans. És a dir, aquells que permetin que els animals es caguin en vies o espais públics i no en recullin les defecacions. Com a mínim, es reclama que no es facin pagar les proves veterinàries.

La petició, que pot tenir una ràpida propagació a través de les xarxes socials, es dirigeix tant a l’executiu, que serà el titular i gestor del cens, com a les corporacions parroquials, que recorreran a la base de dades cada vegada que localitzin una defecació fora de lloc per tal de poder descobrir qui és l’infractor i sancionar-lo. La previsió és que les analítiques per recollir l’ADN dels gossos és que costi uns 30 euros. El ministeri de Medi Ambient i Agricultura, que és el que tutela el projecte en relació al cens caní, calcula que al Principat hi ha uns deu mil gossos.

El text que acompanya la petició -change.org fa incloure per norma un text explicant les raons de la causa que es defensa- assegura que “els ciutadans del Principat no estem d'acord amb el projecte aprovat, el qual implica una prova d’ADN als excrements dels nostres gossos”. Els promotors de la iniciativa recorden que els cans “són per llei andorrana ‘propietats privades’, les quals compleixen exhaustivament amb la normativa obligatòria del Principat d'Andorra són vacunats, desparasitats, ‘xipats' i legalment donats d'alta en el registre oficial d'animals de companyia”.

Per tot plegat, “demanem una modificació de l'esmentat projecte que no inclogui la prova d'ADN o com a molt, que no haguem de pagar-la els propietaris”. Els cònsols van reconèixer després de la reunió que va tractar la qüestió que inicialment s’havia plantejat que els comuns assumissin el cost de les proves, que es duran a terme durant l’any que ve per tal que el cens i, conseqüentment les multes, puguin ser operatives a partir del 2018”. Finalment, però, es va descartar aquesta possibilitat perquè es considera que generaria un greuge si amb diners públics s’han de finançar unes proves destinades, només, a una part de la població que, lliurament i voluntàriament, decideixen tenir cans.

En un sentit molt similar, els promotors de la iniciativa que s’oposa a la campanya de recollida d’ADN de gossos vénen a dir que acabaran pagant justos (molts) per pecadors (molt pocs). Segons l’esmentat text de presentació de la campanya, “som molts els que pensem que hi ha moltes i millors maneres de buscar una solució a aquest problema a causa de les persones incíviques, i que també és totalment injust que siguem molts perjudicats per culpa d'una minoria. No estem d'acord amb el seu projecte i no tenim intenció d'acceptar-lo de bon grat. Sol·licitem una altra solució i que es tingui en compte l'opinió dels ciutadans, els quals som els perjudicats amb el seu projecte”.

Comentaris

Trending