Cada cop més a prop la firma del contracte amb JC Flowers i cada cop menys diners a la caixa de Vall Banc

Comentaris

Mentre els contactes per tancar el contracte de venda de Vall Banc al fons voltor americà JC Flowers aparentment estarien avançant a marxes forçades -una altra cosa és el contingut final del contracte-, encara a més marxes forçades surten del banc del pont els diners que els clients inicialment de Banca Privada d’Andorra (BPA) hi tenien dipositats en productes d’estalvi garantit. L’alliberament d’aquests productes ha suposat una sortida massiva de capitals, segons diverses fonts, que han assegurat que la capacitat de retenció de l’entitat vers els fons esmentats està sent molt minsa. La confiança és ínfima.

Els rectors de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i els responsables per a Europa de JC Flowers podrien escenificar aquest divendres mateix -segons algunes fonts- la signatura de l’acord definitiu. D’ençà de la data de l’acord d’adjudicació, el 21 d’abril, s’han anat succeint reunions entre les determinades parts. En les negociacions també hi hauria hagut de participar l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) com a supervisor de tot plegat. Segons algunes de les fonts consultades, a finals de la setmana passada representants del fons comprador haurien estat a les instal·lacions de BPA-Vall Banc, en una d’aquelles dualitats sobre les quals el regulador està fent la vista grossa, almenys per ara, contravenint la legislació.

Sense que hagin transcendit ni cinc cèntims de com serà l’acord definitiu, sí que comencen a revelar-se alguns detalls de l’estructura directiva de l’entitat. A través d’un correu intern poc després que Vall Banc es posés en marxa, el conseller delegat de l’AREB i president actualment del banc pont, César Goyache, informava que un cop JC Flowers agafés el control de l’entitat el seu director general per a la divisió europea establerta a Londres, Michael Christner, passaria a presidir l’entitat. Aquesta situació es mantindria i Christner tindria la intenció d’estar-se un parell de dies a la setmana al Principat. També sembla clar que qui no continuarà en l’estructura directiva del banc serà un dels homes incorporats per l’AREB de forma externa, Óscar Ibáñez. La seva plaça assimilable a director financer de l’entitat serà ocupada per una persona de la confiança del fons adquiridor.

Encara que no s’ha confirmat el nom, al seu dia Goyache va informar que una de les persones designades per JC Flowers per tenir un paper rellevant en el consell d’administració del nou banc i, alhora, participar de manera destacada en la implementació de tot plegat seria el bancari alemany Christoph Lieber. El gros de les negociacions prèvies a l’adjudicació les havia conduït el conseller general associat de JC Flowers Arvidas Remeza. 

L’oferta que finalment va presentar el fons americà, segons que ha pogut saber l’Altaveu, fixava una aportació inicial de set milions d’euros. La resta fins als 29 milions que es van anunciar -encara que durant una compareixença al Consell General el propi Goyache ja va rebaixar les expectatives fins a 24,5 milions- estaven en funció de dos trams o períodes que en la proposta vinculant es van determinar molt clarament. Fins a set milions més JC Flowers els abonaria a l’AREB a compte dels primers dividends que repartís el banc. I fins als 15 milions restants s’aportarien en el moment que el fons ara comprador aconseguís vendre el 100% de les accions de Vall Banc. I com a principals candidats a adquirir el banc el propi JC Flowers indicava la pròpia plaça andorrana. O sia, la resta de bancs ja establerts al Principat. 

L’operació s’hauria de dur a terme en un termini aproximat de cinc anys, que és quan es considera que el projecte ja estaria prou madur com per fer-se aquesta venda. Segons fonts consultades per l’Altaveu, l’altre licitant, el fons britànic Socrates va posar sobre la taula, d’inici, 31 milions d’euros. La resta de condicions ofertades pels uns i pels altres no han transcendit. Com, per ara, tampoc no ha transcendit quin seria el pacte final amb JC Flowers, no absent de notables dificultats, algunes d’elles ja detectades pels assessors legals del fons americà abans fins i tot que s’iniciessin les converses negociadores. 

Betbesé

Una de les qüestions que ha causat més sorpresa i que ja hauria començat a transcendir és, de nou, la implicació del financer (exCrèdit Andorrà) David Betbesé amb Vall Banc. Administrador de BPA per compte de l’AREB al seu dia i membre del consell d’administració del banc pont des que va renunciar a continuar administrant el banc intervingut, algunes fonts han assegurat que Betbesé, soci fundador d’una financera anomenada Alkimia Capital que va ser autoritzada just després que el seu titular prestés els serveis corresponents a l’AREB, passaria a ser assessor extern del nou banc en relació als clients a Andorra.

De moment, però, els dipositants el que van fent, a mida que poden recuperar els diners que hi tenen, és tocar pirandó de Vall Banc. Els plans de pensions dels treballadors i els productes d’estalvi garantit ja es van alliberant des de la setmana passada. Malgrat que per disposar-ne, en alguns casos, hi ha certs condicionants que cal respectar. També és clar que aquests dies vencia el segon dels sis dipòsits en què es van estructurar tots els comptes que van ser declarats transferibles. D’aquí que la presència de clients a les sucursals hagi estat major.

Comentaris

Trending