Cabot i Riba es perfilen com a candidats d'una llista 'blanca' a Canillo

Comentaris

Cabot i Riba es perfilen com a candidats d\'una llista \'blanca\' a Canillo
Cabot i Riba es perfilen com a candidats d\'una llista \'blanca\' a Canillo
L’exconsellera de Finances, excònsol menor i major en el tram final del passat mandat comunal Dolors Cabot, i el fins ara conseller de la majoria demòcrata Ricard Riba es perfilen com els dos possibles caps de llista d’una candidatura transversal canillenca, amb marca parroquial, però un marcat suport de Liberals d’Andorra i d’una part dels prohoms de Canillo descontents amb la política duta a terme per Demòcrates per Andorra (DA). La proposta, segons les fonts consultades, no està tancada del tot. Però sí que hi ha la voluntat de poder tancar un projecte que barrejarà moltes personalitats diferents per evitar que DA es presenti en solitari a les comunals del desembre com ja va passar fa quatre anys. Ricard Riba va anunciar divendres passat la seva dimissió per motius personals. I va deixar oberta la possibilitat de reprendre l’activitat política més endavant i, això sí, aspirant a responsabilitats més altes que les d’un simple conseller. Respondria perfectament a la possibilitat d’esdevenir cònsol. Una opció que se li hauria plantejat des d’un entorn que inclouria persones que confluirien en una llista que té com a vocació primera presentar batalla a DA i garantir, com a mínim, una oposició amb certa fermesa. En aquesta candidatura que s’està gestant -Cabot ja va provar-ho el 2011 quan es va sentir refusada pels qui fins llavors havien estat companys seus, com els cònsols Enric Casadevall i Mònica Bonell-, s’hi trobarien, per exemple, persones com Gerard Barcia, que va ser cònsol menor fa anys i que més recentment va ser conseller a l’oposició sota les sigles de l’Alternativa lidera pel PS i ara estava més a prop, sense integrar-s’hi del tot, d’SDP. També s’hi podria veure Raquel Puigcernal, que va ser consellera el mandat 2008-2011 amb PLA Independents. També s’hauria ofert integrar-s’hi al president d’Iniciativa Ciutadana (IC) i candidat territorial en les passades generals del front comú promogut per PS i Verds, Sergi Ricart. Aquesta llista parroquial sense sigles tindria el suport dels liberals, segons que ha pogut confirmar l’Altaveu. Liberals d’Andorra (Ld’A) és conscient de les moltes dificultats que tindria de fer una llista en solitari a Canillo. No obstant això, Cabot ja va concórrer a les generals amb la formació liberal, en què milita, i també Ricard Riba va formar part, per exemple, de la llista encapçalada per Casadevall i Bonell el 2007 i que era formalment del PLA. La candidatura respondria, també, a la vocació de confluència global per garantir l’oposició a DA que va esmentar el primer secretari del PS, David Rios. No obstant això, ara per ara els pocs militants que aquesta formació té a Canillo no s’integrarien a la llista. Una altra cosa és la possibilitat que hi donin suport des de fora. Com també ho podrien fer ‘clàssics liberals’ descontents amb DA.

Mandicó i Palmitjavila davant?

Davant hi haurà, sí o sí, una llista demòcrata. La lògica seria la reedició del tàndem format per Josep Mandicó i David Palmitjavila. Però la relació entre els dos cònsols no ha aconseguit la fluïdesa personal que seria necessària. No hi hagut l’entesa que, almenys el primer, cònsol major ja amb anterioritat, hauria pretés. De fet, no és ni del tot clar que Mandicó opti a la reelecció, encara que hores d’ara seria el més probable. Fins i tot alguns dels prohoms que en algun moment insinuen donar suport a la llista alternativa hauria mirat de col·locar alguna persona de la seva confiança en el segon lloc de la llista de DA per desactivar d’aquesta manera la seva predisposició a enfrontar-se amb els demòcrates. Sóc jocs habituals en la política andorrana i més encara en parròquies amb un alt nivell personalista. Des de noms com Sandra Balcon, avui consellera de Social per acompanyar Mandicó, o la possibilitat que el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, abandoni el gabinet per passar-se a la política comunal (si Alcobé fes el pas la seva victòria a Canillo seria pràcticament incontestable) s’han posat damunt la taula.

Gemma Riba acompanyarà Mortés al davant d'ACO a Ordino

 El candidat a cònsol major d’Acció Comunal d’Ordino (ACO), la formació lligada a Demòcrates per Andorra (DA), Josep Àngel Mortés, ja ha triat parella de ball. Serà l’actual consellera d’Educació, Cultura i Joventut, Gemma Riba, la candidat a cònsol menor. Ja era la millor posicionada per acompanyar Jordo Ordóñez, primera alternativa d’ACO, en el cas que aquest hagués acceptar encapçalar el projecte. Mortés també la tenia en la llista de possibles companys. I ell mateix ha confirmat l’elecció de Riba -cosina del candidat territorial liberal en les passades generals, Toni Riba, que està descartat per ocupar alguna posició destacada en una candidatura comunal d’Ld’A per al desembre- com a segona del grup. Ara ACO posarà fil a l’agulla per configurar la resta de la candidatura. Mentrestant, els liberals estan analitzant la possibilitat d’anar lligats amb Convergents d’Ordino De fet, la formació creada per Enric Dolsa ja va anar del bracet d’Ld’A per les generals del març. I ara probablement el pacte es podria reeditar. Una de les persones que es podria situar en una posició privilegiada d’aquesta llista seria l’arquitecta Pepita Adellach.

Comentaris

Trending