‘Bufetada’ d’un exdirector de l’INAF al ministre Cinca per “esventar” interessadament el salari que percebia

Comentaris

‘Bufetada’ d’un exdirector de l’INAF al ministre Cinca per “esventar” interessadament el salari que percebia
‘Bufetada’ d’un exdirector de l’INAF al ministre Cinca per “esventar” interessadament el salari que percebia

L’exdirector de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) Carles Salvadó ha mostrat a través de les xarxes socials el seu profund malestar pel fet que el ministre de Finances, Jordi Cinca, en una resposta a una pregunta parlamentària que s’ha acabat publicant al Butlletí del Consell General -com és de rebut- hagi “esventat” la remuneració que percebia al tram final de la seva carrera al capdavant del l’ens supervisor financer, pràcticament dues dècades després d’entrar-hi. Salvadó acusa Cinca de “vendre molt bé ‘duros a quatre pessetes” i, en general, lamentar que al Govern “li agrada molt fer combregar amb rodes de molí”.

Arran d’una pregunta del conseller general liberal Ferran Costa, Cinca va trametre al Consell General el detall de les remuneracions que rebrà el nou director de l’INAF, Ramón López Galindo, i també la que ha estat percebent la seva immediata antecessora en el càrrec, Maria Cosan. Per intentar fer veure que tampoc no és tant el que cobrava Cosan i el que rebrà López, per posar-ho en context segons el ministre, el titular de Finances esmentada al final de la seva resposta parlamentària el salari anual global i en brut de l’antecessor de Cosan, és a dir, de Carles Salvadó, que reclama al titular de Finances que expliqui “les coses com són i no encantaments”.

En l’esmentada resposta s’especificava que López percebrà 198.000 euros anuals bruts distribuïts en tretze pagues més un variable en funció de l’acompliment dels objectius d’un màxim de 50.000 euros anuals bruts més. Cosan va signar un contracte pel qual rebia cada any i també distribuïts en tretze mensualitats, 140.400 euros, més la possibilitat de percebre un variable màxim equivalent a un 20% del fix brut. Finalment, s’exposava que segons informació facilitada per l’INAF, l’antecessor de Cosan, Carles Savladó, cobrava 162.000 euros anuals bruts.

Doncs bé, Salvadó no ha deixat passar l’ocasió d’aclarir la situació vist que “les manifestacions del ministre de Finances no coincideixen amb la realitat”. I a través d’un comentari a la xarxa Facebook ha donat les explicacions que ha considerat oportunes. D’entrada, deixa clar que la remuneració esmentada en la resposta del ministre correspon al darrer any que va exercir a l’INAF, just abans de passar el testimoni a Cosan i jubilar-se. El Govern repescaria Salvadó a l’inici de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) i juntament amb els exdirectius de MoraBanc Joan Quera i Santiago Guillén va exercir unes setmanes d’administrador de l’entitat intervinguda, no sense que hi haguessin algunes topades amb membres de l’executiu.

Ara, i en relació al seu salari a l’INAF i a la resposta de Cinca, Salvadó explica que “vaig entrar a treballar a l'INAF, el 1 de setembre de 1992 i vaig deixar-lo el 29 de febrer de 2012. Més de 19 anys (més de 6 triennis).” I hi afegeix que: “La xifra que figura en l'article de 162.577,50 euros corresponent a la meva remuneració bruta de 2011, correspon al meu salari bàsic més el triennis i una prima per portar la secretaria del consell d'administració de l'INAF. El meu salari bàsic era de 9.614,- euros per 13 pagues mensuals, el que dóna un total 124.982,- euros bruts. La resta fins a 162.577,50 correspon als esmentats triennis i a la prima per la secretaria del consell d'administració. No tenia cap remuneració variable”.

Salvadó entra després a analitzar el salari percebut per Cosan en funció de les dades facilitades pel ministre de Finances. “Cosan va signar un contracte amb una remuneració bruta  de 140.400,- euros pagades en 13 pagues mensuals. Fent càlculs surt un salari base de 10.800,- euros bruts. A més en dit contracte s'establia una remuneració variable del 20% de la remuneració fixa que dóna un total de 28.080,- euros. Sumant ambdós imports dóna un total de 168.480,- euros. Com  acabava d'arribar no tenia cap trienni. La xifra total és superior a la del seu predecessor i sense tenir cap trienni.”

Comparatius mal comparats

En conseqüència conclou que “les manifestacions del ministre de Finances no coincideixen amb la realitat. Quan es fa un comparatiu, es fa amb les mateixes premisses. El més normal hagués estat comparar salari base i complements variables. Els triennis no havien de figurar en el comparatiu. La Sra. Cosan no cobrava, quan va entrar, menys que el seu predecessor segons ha quedat demostrat. I no tenia cap trienni”.

L’exdirector de l’INAF aprofita l’intent de promoure una comparativa interessada per criticar el ministre i el Govern per diferents actuacions o actituds. Així, Carles Salvadó escriu que “al Govern li agrada molt fer combregar amb rodes de molí. Es nota que el ministre de Finances prové del departament comercial d'una entitat bancària i sap molt bé vendre ‘duros a quatre pessetes’. A tall d'exemple, les sensacionalistes manifestacions en la presentació del tancament de comptes de l'Administració general corresponents a l'exercici de 2016”. Per tot plegat exigeix a Cinca que “expliqui, si us plau, les coses com són i no encantaments!!”

I abans d’acabar també posa deures al nou màxim responsable de l’INAF, Ramón López, a qui encoratja a explicar “el seu pla de treball pel futur i amb quin equip de treball compta. Entre acord monetari, supervisió financera i de companyies d'assegurances etc..té un bon panorama. Encara sort que té al seu costat a la Sra. Cosan. Suposo que aquesta circumstància té una data límit, perquè pagar dos sous d'aquesta quantia és un disbarat i bastant més elevat que la meva remuneració que tant ha volgut esventar, el ministre de Cinca”, conclou.

Comentaris

Trending