Borrell diu que ajudarà perquè Andorra tanqui aviat l'Acord d'associació amb la Unió Europea

Ubach destaca el paper de la reunió Iberoamericana de Ministres d’Exteriors com a espai de diàleg polític i cooperació” per promoure el desenvolupament sostenible

Josep Borrell parla amb Xavier Espot, Maria Ubach i  Rebeca Grynspan a Soldeu.
Josep Borrell parla amb Xavier Espot, Maria Ubach i Rebeca Grynspan a Soldeu.
 El ministre espanyol d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell ha dit que, com a pròxim nou cap de la diplomàcia europea a partir del diumenge, espera poder ajudar a què Andorra tanqui "aviat" un Acord d'associació amb la Unió Europea (UE). Ho ha manifestat aquest dimarts després de participar en la primera reunió de ministres d'Afers Exteriors que s'ha celebrat a Soldeu per preparar la 27a Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern que acollirà Andorra el novembre de l'any que ve.

Borrell ha avançat que un cop assumeixi el seu nou càrrec com a alt representant de la diplomàcia europea, un dels temes de la seva competència serà el de l'Acord d'associació d'Andorra amb la UE. Ha destacat que Andorra ha "fet un esforç extraordinari" per celebrar la Cimera Iberoamericana i ha subratllat que la celebració de la reunió de ministres d'Afers Exteriors mostra que "les coses van bé".

La trobada ha estat presidida per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan. Han qualificat la reunió “d’èxit” perquè ha esdevingut un gran espai de diàleg entre tots els països iberoamericans, malgrat la situació política que viu actualment la regió.
El cap de Govern, Xavier Espot, que també ha assistit a l’acte, ha donat, juntament amb Ubach i Grynspan, la benvinguda als màxims representants dels 22 països que formen part de la Comunitat Iberoamericana. En destaca la presència dels ministres d’Afers Exteriors de Nicaragua, Guatemala, Espanya, Portugal, República Dominicana, així com d’altres alts representants de les delegacions iberoamericanes, com ara viceministres.

Durant el seu discurs, Ubach ha parlat de la importància de la Conferència Iberoamericana com a un “mecanisme regional” que representa per a Andorra “una plataforma de diàleg polític i de cooperació ideal per promoure i impulsar la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Ha recordat el lema de la Cimera, ‘Innovació per al desenvolupament sostenible’, i ha insistit en la necessitat de “posar la innovació al servei de la sostenibilitat”.

En aquest sentit, els delegats iberoamericans han acordat l’adopció de l’Estratègia Iberoamericana d’Innovació, que és un dels objectius que s’ha marcat la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra, i que s’aprovarà a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern, per fer de la innovació una eina que actuí com a accelerador de la lluita contra el canvi climàtic, la pobresa i la desigualtat. A més, la presidència andorrana de la SPT ha presentat una declaració consensuada de 48 punts, que tracta qüestions a continuar reforçant en l’àmbit de la regió iberoamericana, com per exemple l’educació, la cultura o la igualtat de gènere, entre d’altres.

“Andorra sempre ha manifestat el seu compromís a través dels instruments dels quals disposa, que són la cooperació, l’enteniment, el diàleg, el dret i la diplomàcia”, ha sentenciat Maria Ubach, i ha recordat que “el principi fonamental de les Cimeres és enfortir el diàleg entre els Estats membres”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending