Besolí hauria de quedar en llibertat amb càrrecs entre dijous i divendres després de declarar a Madrid

Comentaris

Besolí hauria de quedar en llibertat amb càrrecs entre dijous i divendres després de declarar a Madrid
Besolí hauria de quedar en llibertat amb càrrecs entre dijous i divendres després de declarar a Madrid

Si no canvien les previsions jurídiques, entre aquest dijous i a tot estirar demà, divendres, l’exconseller de Finances del comú de Sant Julià i màxim responsable de la gestoria laurediana Comptages Joan Besolí quedarà en llibertat després de declarar davant la jutge de l’Audiència nacional espanyola que instrueix el denominat ‘cas Rimet’, que vinculat al ‘FIFAgate’ té com a epicentre l’expresident del Barça Sandro Rosell. Com Besolí, Rosell també està detingut des de dimarts. Tots dos són socis de la firma comptable radicada al carrer de Lòria de Sant Julià. Un tercer detingut vinculat al mateix negoci és Andreu Ramos, cunyat del lauredià i amic des de la joventut de l’exmandatari blaugrana.

Segons les fonts jurídiques consultades, es preveu que tots tres (i un quart detingut, un altre amic i testaferro de Rosell) quedin en llibertat amb càrrecs després de prestar declaració davant la magistrada Carmen Lamela. Durant aquest dimecres s’ha traslladat els arrestats des de Barcelona cap a Madrid. El cas continua sota secret de sumari i es manté l’acusació genèrica contra tots els arrestats -inicialment també es va detenir l’esposa de l’expresident del Barça- de blanqueig de capitals en relació amb unes comissions i drets d’imatge que hauria percebut Rosell, de comú acord amb l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) i exresident passiu al Principat Ricardo Teixeira.


Els escorcolls fets en propietats de Sandro Rosell, i especialment els de Sant Julià, no haurien permès 'descobrir' res de nou ni de rellevant


Les fonts consultades han assegurat que els escorcolls practicats no han permès trobar documentació nova d’especial rellevància per a l’afer investigat ara per l’Audiència nacional espanyola i que tindria, com a rerefons, l’FBI americana. Es van registrar nombroses propietats de Sandro Rosell. I a Sant Julià, el domicili particular de Joan Besolí, que va ser detingut a la Seu quan tornava a Andorra procedent de Barcelona, i la seu de Comptages, on es buscava essencialment documentació de Rosell i Teixeira. A Alàs també es va fer un escorcoll al xalet d’Andreu Ramos.

Fins que no s’aixequi el secret de sumari a Espanya tampoc no se sabrà amb exactitud què inclou la comissió rogatòria que s’ha enviat a Andorra i en virtut de la qual la batlle Canòlic Mingorance, que se n’ha fet responsable, va autoritzar els registres lauredians. També s’hauria demanat des de Madrid bloqueig de comptes bancaris, almenys, de Sandro Rosell. Tots els diners procedents dels drets d’imatge de partits amistosos de la selecció brasilera, presumpta base de tot plegat -i que alguns mitjans espanyols han quantificat en 15 milions de dòlars-, haurien anat a parar a Andbank. Allí hi tenia els comptes Rosell.

Teixeira també va percebre diners pel mateix motiu i també li van ser enviats al Principat. Hauria tingut almenys un cinc milions a Andbank. Fa temps que el brasiler té els comptes bloquejats al país. També hi hauria bloquejat un compte a BPA que l’entitat va permetre obrir al dirigent esportiu brasiler en el moment que el Govern li va autoritzar la residència passiva que li va tramitar, curiosament, o no, Comptages. Aquell compte, on hi va haver encara no mig milió d’euros, es va congelar arran d’una declaració de sospita del banc ara intervingut, que quan van començar a aparèixer els primers dubtes sobre l’activitat de Teixeira van comunicar la situació a la UIFAND.


El portaveu governamental, Jordi Cinca, demana fer un esforç perquè activitats delictives individuals no malmetin la imatge i la credibilitat de tot el país


Tot i aparèixer Andorra vinculada a l’escàndol que ha afectat Sandro Rosell, el ministre portaveu i titular de Finances, Jordi Cinca, ha tret ferro a l’impacte que pugui tenir tot plegat per al país. “Hem de fer tots plegats un esforç per no posar el país al centre d’unes activitats delictives” suposadament comeses per unes persones concretes i individuals. Cinca ha insistit en la mateixa idea en diverses ocasions tot incidint que “hem de reivindicar des d’Andorra que no s’equipari el país  amb les males pràctiques suposades d’unes persones per a les quals s’ha de preservar la presumpció d’innocència”.

El portaveu governamental ha assegurat que el fet que hi hagi una institució americana com l’FBI empenyent l’actuació judicial espanyola, suposadament, no amoïna l’executiu tot i l’experiència nefasta amb BPA. Cinca ha destacat que a parer seu tant els bancs com altres sectors i institucions han reforçat les mesures de control i altres elements i, per tant, “en aquest sentit ben tranquils. Estaria preocupat si tinguéssim tot això” pendent. Cinca considera que actualment s’ha avançat molt però que “no estem en disposició de canviar el passat. I si algú vol continuar delinquint segur que ho farà. Però això només li competeix a ell”.

Comentaris

Trending