Beneficiaris de crèdits tous denuncien que hi ha bancs que exigeixen saber els comptes d’altres entitats

Gestors bancaris demanen als empresaris als quals Govern els ha concedit un préstec que els facilitin les posicions dels altres bancs amb els quals operin

-
-
Empresaris beneficiaris de crèdits tous que avala el Govern en el marc del primer paquet de mesures econòmiques per afrontar la crisi derivada de l’impacte que està tenint el coronavirus han denunciat l’abús que al seu entendre suposa que algunes entitats bancàries, una volta s’ha de formalitzar l’operació concedira, exigeixen tota la documentació que s’ha presentat a l’administració. I aquesta documentació inclou informació comptable relativa a d’altres entitats amb les quals eventualment pugui operar l’empresari en qüestió.

Diferents beneficiaris dels préstecs han contactat amb l’Altaveu per mostrar la seva indignació en relació amb l'operativa que duen a terme els bancs per acabar de complimentar els préstecs. I que permet a una entitat saber els detalls que el prestatari té en una entitat adversària. Segons que ha pogut comprovar aquest digital, la petició no es fa. I encara que més sovint són Crèdit Andorrà i Andbank els qui formalitzen l'exigència, també s'ha constatat com hi ha casos en què Banc Sabadell procedeix de la mateixa manera. 

Aquest dossier documental que se sol·licita ha d’incloure extractes dels tres mesos previs a la data de la sol·licitud que evidenciïn la posició global de les entitats bancàries amb les quals treballa, és a dir, els seus estats financers. Per tant, si el sol·licitant es veu amb l’obligació de presentar la mateixa documentació, el banc amb el qual el Govern li hagi concedit l’operació acabarà sent coneixedor de la situació que té en altres entitats.

Els empresaris que han denunciat la situació han lamentat que una vegada concedit el préstec per l’administració, al banc en qüestió li hauria de ser igual la resta de la documentació atès que la institució que avala el préstec ja ha passat els filtres corresponents. De fet, segons el decret, en cas d’acordar el crèdit, el Govern decideix quin banc fa el préstec, encara que el decidit per l’administració no resulti interessant per l’empresari.

Segons el decret, “els beneficiaris poden dirigir-se a les entitats bancàries determinades per la resolució per formalitzar la línia de finançament garantida. L’entitat escollida per instrumentalitzar el crèdit serà l’entitat bancària amb la que el sol·licitant ja operi. En el cas que el sol·licitant operi amb diferents entitats bancàries, s’ha d’escollir l’entitat en què presenti un volum d’operació més gran”. Més enllà que en un dels casos denunciats, no és l’entitat amb la qual es concedeix el préstec, amb la que es té l’operativa més gran, a més, se sol·liciten dades que els empresaris creuen que ja no toquen.

“Si el Govern ha concedit el crèdit, l’estudi que s’havia de fer, ja s’ha fet”, però, segons la mateixa font, en algun cas s’ha arribat a insinuar que si no es tenia tot l’expedient complet, l’entitat en qüestió potser acabava no formalitzat l’operació. “Juguen amb les nostres presses, amb les nostres urgències”, han assegurat les fonts, que alhora han assegurat que “és clar que no és una documentació necessària des del moment que altres bancs, altres gestors, no la demanen”.

Comentaris (11)

Trending